Taxushagen lopen al flink uit. Toch vraagt de Stichting Taxus voor Hoop tot 15 juni te wachten met snoeien. Hovenier Raymon Tiggelaven uit Hoevelaken legt uit waarom.

HOEVELAKEN – Raymon en Karin Tiggelaven zijn eigenaar van Tiggelaven Groenbeheer en aangesloten bij branchevereniging VHG, die al jaren meedoet aan de actie van de genoemde stichting. “In de jonge scheuten van de taxus baccata zit in de snoeiperiode van 15 juni t/m 31 augustus een hoge concentratie van de werkzame stof baccatine, waarvan chemokuren worden gemaakt. Buiten deze periode is de concentratie werkzame stof te laag. In 2017 kreeg Taxus voor Hoop snoeisel binnen voor 1.766 chemokuren.”

Elk jaar plaatst Tiggelaven een inzamelbak op de oprit naast zijn huis aan de Oosterdorpsstraat 32. Die bak is 24 uur per dag toegankelijk. Het snoeisel moet dan alleen bestaan uit de jonge, lichtgroene scheuten. “Voordat de stichting een volle bak ophaalt, controleren we de inhoud en halen er takjes en dergelijke eruit. We vragen de mensen om het snoeisel zo schoon mogelijk in te leveren. Het beste is om bij het snoeien plastic op de grond te leggen, zodat de scheuten niet in aanraking komen met de grond. Een volle bak van 1 kubieke meter snoeisel is goed voor één chemokuur. Vorig jaar konden wij zes volle bakken inleveren. Voor iedere volle bak betaalt de stichting bovendien 50 euro. Dat geld doneren we aan een goed doel. In 2017 hebben VHG hoveniers zo 7.677 euro kunnen schenken aan Stichting KiKa.”

Tiggelaven is ook ‘Tuinman aan huis van Leef3.nu’. Leef3.nu werkt samen met Beweging 3.0. De organisatie selecteert bedrijven op kwaliteit en betrouwbaarheid voor klussen en bedingt kortingen voor haar leden. Zo zijn de leden verzekerd van goede leveranciers van diensten en producten. Karin: “Wanneer een lid van Leef3.nu ons inschakelt voor een tuinklusje, krijgt hij/zij een biljet, Daarmee kan gespaard worden voor vogelhuisjes en plantenbakken van ‘Ons Bedrijf’ of waxinelichtjes en appeltaarten van ‘De Rozelaar’. Deze stichtingen begeleiden mensen met een beperking bij het werken.”

Meer informatie is te vinden op de websites: www.taxusvoorhoop.nl, www.tiggelavengroenbeheer.nl en www.nijkerk.eu (zoeken naar ‘taxus’).

Tekst: Yvonne Krul / Nijkerk Nu

Raymon, Anthonie en Karin Tiggelaven. (Foto: Yvonne Krol)