Bert den Hertog verzorgt op dinsdag 3 juli het tweede orgelconcert van deze zomer in de Grote Kerk van Nijkerk. Hij heeft een programma samengesteld waarin hij oude en nieuwe muziek verbindt. Daarbij mijdt hij het moderne idioom niet.

Den Hertog begint met Partite diverse sopra: ‘O Gott, du frommer Gott’ (BWV 767). Dit is een werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750), dat hij al voor zijn 20elevensjaar componeerde. In acht variaties komen verschillende klanken van het orgel aan bod. Daarna komt Psalm 116: een zetting van Daan Manneke (*1939) en vier variaties van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Den Hertog vervolgt met ander werk van Manneke: Drie delen uit ‘Le Bouquet, Concert pour Orgue’ wat dan weer een hommage aan Sweelinck is. Dit zijn bombastische werken in een modern idoom, waarin een aandachtige luisteraar de melodie van Psalm 8 ontdekt. Verder klinkt muziek van Jean Langlais (1907-1991), Jan Nieland (1903-1963) en Jacques Bonset (1880-1959). Het volledige programma met alle details staat op www.orgelnijkerk.nl.

Bert den Hertog (1978) studeerde van 1997 tot 2003 hoofdvak Orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten. Hij specialiseerde zich in oude muziek bij Bernard Winsemius, in romantische literatuur bij Ben van Oosten en eigentijdse literatuur / werken van Olivier Messiaen bij Willem Tanke. Sinds 2010 is hij hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen en sinds 2013 concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk in Den Haag.

Het orgel van de Grote Kerk is een barokorgel dat werd gebouwd in 1756 door Matthijs van Deventer. Het is het grootste orgel dat hij bouwde. De orgelkas met uitbundig houtsnijwerk is gemakt door Andries van Bolder. Het instrument heeft 23 registers, verdeeld over hoofdwerk, rugwerk en pedaal. Het orgel is zowel in klank als in uiterlijk uniek in Nederland én daarbuiten.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar er wordt gecollecteerd bij de uitgang. Na afloop is er in ’t Gasthuus naast de kerk koffie en thee en kunnen de bezoekers en de organist elkaar ontmoeten en napraten.

Tekst en Foto: Matthias van Bloemendaal