Maandagavond 12 juni presenteerde de dialooggroep Sociaal Domein  vijf uitgewerkte voorstellen aan de Nijkerkse politiek. Uitgangspunt van de voorstellen is volgens de visie van de dialoog-groep: ‘Nijkerk is een plek waar iedereen mee kan en mag doen’. Een mooi filmpje ondersteunde dit: Nijkerk wil een samenleving zijn zonder oordeel over anderen.

Tijdens het proces heeft de dialooggroep bewuste keuzes gemaakt  voor een beperkt aantal voorstellen. De vijf voorstellen moeten nog nauwkeuriger uitgewerkt worden, zowel inhoudelijk als financieel. Zowel het college van b en w, als de gemeenteraad sprak waardering uit voor het werk dat de dialooggroep verzet heeft en de inhoud van de voorstellen. Wethouder Aboyaakoub riep de  dialooggroepleden op om vooral mee te blijven denken om deze mooie voorstellen samen een verdieping te geven. De gemeenteraad voerde een daadwerkelijke dialoog met de groep over de inhoud van de voorstellen. Vragen zijn er nog wel, maar die betreffen de verdere uitwerking van de voorstellen.

Eén loket

Het voorstel ‘Eén loket’, gaat over een onderzoek dat de dialooggroep wil laten doen, waaruit moet blijken in hoeverre inwoners met een vraag of probleem sneller en beter geholpen worden wanneer de vraag vanuit 1 loket wordt behandeld. Na het onderzoek moet worden bepaald hoe dat loket er uit zou moeten zien en wanneer daarmee gestart zou kunnen worden.

Armoede Nijkerk uit!

Het voorstel ‘Armoede Nijkerk uit!’ richt zich op de achtergronden/oorzaken van armoede op lokaal niveau. De groep wil dat het NIBUD een minima–effectrapportage(MER) in Nijkerk doet. Deze rapportage laat zien in hoeverre er sprake is van armoede in de gemeente Nijkerk en wat de effecten zijn van het minimabeleid in Nijkerk op de financiële situatie van huishoudens. Aan de hand van de uitkomsten kan de pilot ‘Mobility Mentoring’ worden gestart. Deze techniek maakt gebruik van de inzichten uit de neurowetenschap waaruit blijkt dat armoede en schaarste invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Ontmoetingspleinen

Bij het voorstel ‘Ontmoetingspleinen’ ligt de focus op het verbinden van de bestaande faciliteiten, waardoor inwoners elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren. Centraal hierbij staat de vraag. Talenten in de buurt vullen op basis van deze vraag het aanbod in. Iedereen kan iets halen en iedereen kan iets brengen. Hierbij kan men gebruikmaken van centraal gelegen, bestaande ruimten zoals de bibliotheek of de apotheek in Paasbos.

Ontdek & Doe!

Bij het voorstel ‘Ontdek en Doe!’ wil de dialooggroep via een laagdrempelige spelvorm de ‘thuiszitters’ en mensen die tussen wal en schip geraakt zijn (of dreigen te raken) bereiken en meer kracht én macht geven op bijvoorbeeld hun eigen situatie.  Het gaat om  de eigen ontwikkeling en om het bereiken van kleine en soms grotere doelen die de  deelnemers met andere ogen laten kijken naar zichzelf. Als aftrap zou er een “Doe Mee” dag kunnen komen.

Regie en Samenwerking/Bruggenbouwers en ijsbrekers

Met  het voorstel ‘Regie en Samenwerking’ wordt ingezet op verbinding (dwarsverbanden), regie en daadkracht, maar ook op preventie, met als insteek het verlagen van de intensiviteit  en tijdsduur van ondersteuning. Het gaat om kortdurende inzet van zogenaamde ‘ijsbrekers’, die zorgen voor een doorbraak wanneer hulpverlening vast zit. Daarnaast zijn er bruggenbouwers, die allerlei partijen aan elkaar koppelen om zo tot een totaalplaatje van ondersteuning te komen voor de vrager van zorg. De gebiedsteams zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen.

Suggesties aan de raad

De dialooggroep heeft zich wel gebogen over een financiële uitwerking  van de voorstellen, maar was unaniem in de beslissing om geen advies te willen / kunnen  uitbrengen over het volledige budget van het Sociaal Domein. Met de voorstellen zijn kosten gemoeid, die deels incidenteel en deels structureel zijn.  De verwachting van de dialooggroep is, dat  de voorstellen zullen leiden tot structurele besparingen. Verder  adviseert de dialooggroep de gemeenteraad om  één geïntegreerde visie voor heel Nijkerk te maken op alle gebieden. Voor haar eigen voorstellen geeft de groep aan dat het goed zou zijn om deze nog veel verder uit te werken en naast bestaand beleid te leggen. Een ander belangrijk advies van de groep is om de juiste partijen op het juiste moment aan tafel te vragen. Het integraal afwegen van voorstellen over alle vijf dialooggroepen heen, raadt de dialooggroep Sociaal Domein zeer aan.

Reacties

Vertegenwoordigers van alle gemeenteraadsfracties gaven complimenten over hoe ver deze dialooggroep is gekomen met het opleveren van de voorstellen. Het vele werk van de groep wordt zeer gewaardeerd. Dat het nu echt ergens om ging, was duidelijk. De gemeenteraad stelde inhoudelijke en kritische vragen en ging  op constructieve wijze het gesprek met de dialooggroep aan. De raadsleden zagen soms nog een gat tussen de ideeën en de praktijk en gaven daarom aandachtspunten aan voor de verdere uitwerking. Ook enkele inwoners die uit belangstelling aanwezig waren, lieten hun stem horen. Zij pleiten ervoor om ook het onderwijsveld goed te betrekken bij alle voorstellen.

Wethouder Nadya Aboyaakoub:”We moeten met zijn allen werk maken van woorden.  Wat er nu ligt moeten we verbinden met wat er al is. Ik roep alle dialooggroepleden op om de komende tijd aan tafel te blijven zitten om samen verder te bouwen aan deze mooie voorstellen die nog verdieping nodig hebben.”

Meer informatie

De voorstellen en de visie van de dialooggroep Sociaal Domein zijn te lezen op de website http://samenaanzet.nijkerk.eu .