Tegen een Nijkerkse voorganger is veertien maanden geeist vanwege het seksueel misbruik van een toendertijd 15-jarig meisje.  De nu 38-jarige voorganger van het kinderwerk Michael D. moet haar ook nog een boete van 26.000 euro betalen. De Nijkerker moet zich verantwoorden voor ontucht met het meisje tussen haar vijftiende en achttiende en seksueel misbruik van haar achttiende tot haar 21ste jaar. ‘Hij had haar in zijn greep’, legde de officier uit. ‘Zij was jong, beschadigd, depressief en diep gelovig. Hij deed alsof hij een profeet van God was en wist haar met intensieve bidsessies, rituele wassingen en heftige duiveluitdrijvingen over te halen tot seksuele handelingen.’ Het meisje geloofde immers dat D. rechtstreeks kon praten met God en daarom zijn wil met haar uitvoerde. ‘Het misbruik was volgens meneer Gods wil. Weigeren was geen optie voor haar, want dan zou ze tegen God ingaan. Walgelijk’, zei de officier.

Juist dat diepe geloof van het meisje zorgde ervoor dat ze heel lang haar mond hield. ‘Ik dacht dat dit Gods plan was voor mij. Ik geloofde dat Michael een profeet was die met God kon praten. En daar wilde ik niet tegenin gaan’, zei ze tijdens de zitting. Bovendien had D. haar verteld dat niemand haar ooit zou geloven. Inmiddels gaat ze naar eigen zeggen nog steeds gebukt onder het misbruik. ‘Mijn geloof is kapotgemaakt, mijn gevoelsleven in de war geschopt. De kerk heeft me keihard laten vallen na mijn aangifte, ik voelde me daardoor extra alleen. Michael beheerst me nog in heel veel opzichten.’ Vandaar dat ze twee keer per week therapie volgt en haar studie moest uitstellen.

Maar volgens D. heeft hij niks illegaals gedaan. Hij bekent dat hij seksuele handelingen heeft verricht bij haar maar de verhalen over rituele wassingen en duiveluitdrijvingen en over dat hij een profeet zou zijn, verwees hij naar het rijk der fabelen.

Spijt heeft hij naar eigen zeggen wel. ‘Voor wat ik mijn vrouw heb aangedaan. En ik ben door deze hele situatie heel wat vrienden kwijtgeraakt. Naar de kerk durf ik niet meer zo goed. Ik voel die blikken. Ik heb ook echt een paar keer gedacht aan zelfmoord, zo erg is dit voor mij.’

Uitspraak over twee weken.