De gemeente Nijkerk heeft stellig afstand genomen van een artikel dat enkele weken geleden in enkele media is verschenen over de veiligheidseisen van het zwembad. Daarin zijn zaken besproken die achteraf onjuist bleken. Er wordt door een bedrijf van alles beweerd over het aanbieden en negeren van een offerte, maar de gemeente heeft nooit rechtstreeks een offerte van dat bedrijf ontvangen. De tekst is als volgt:

Afgelopen week stond in De Stad Nijkerk een bericht over het eventuele gebruik van een drenkelingendetectiesysteem in het nieuw te bouwen zwembad. Dat bericht stond enkele dagen eerder ook op vwww.destadnijkerk.nl en www.nijkerk.nieuws.nl. In dit bericht werd helaas ten onrechte gesuggereerd dat de gemeente Nijkerk de veiligheid van de bezoekers van het nieuw te bouwen zwembad niet belangrijk vindt. Een aanbieder van een dergelijk systeem gaf aan dat er een offerte zou zijn aangevraagd voor een drenkelingendetectiesysteem en deze enige tijd later weer zou zijn ingetrokken. De gemeente Nijkerk heeft echter bij dit bedrijf geen offerte opgevraagd.

Veiligheid in het proces

Zowel bij de aanbesteding voor de bouw van het zwembad, als voor de exploitatie van het zwembad is veiligheid een belangrijk criterium voor de gemeente. Voor het nieuwe zwembad hanteren wij bovenop de geldende wet- en regelgeving, het uitgangspunt dat voldaan moet worden aan het Keurmerk Veilig en Schoon. Dit Keurmerk is een door de zwembadbranche ingestelde regeling met het wettelijk kader als ondergrens en daarboven een aantal extra kwaliteitseisen ten aanzien van onder andere veiligheid. Naast het uitgangspunt dat voldaan moet worden aan het Keurmerk Veilig en Schoon hebben wij onder andere als concrete eis voor de bouw van het zwembad opgenomen dat maatregelen (voorbereidingen) getroffen moeten worden om in de toekomst een drenkelingendetectiesysteem mogelijk te maken. Dit maakt het mogelijk om in later stadium op basis van afstemming met de exploitant hierin een definitieve keuze te maken. Wij hebben deze keuze niet willen maken zonder afstemming met de exploitant.

De exploitant vervult straks een belangrijke rol voor wat betreft de veiligheid in het zwembad. Wij vragen van de exploitant een toezichtplan waarin beschreven staat hoe de veiligheid in het zwembad wordt geregeld. Het is dan de verantwoordelijkheid van de exploitant om te bepalen welke aanvullende veiligheidsmaatregelen gewenst zijn. Veiligheid voor de bezoeker van het zwembad is echter op verschillende manieren te realiseren. Een drenkelingendetectiesysteem is daar één van. Het is straks aan de exploitant om die maatregelen te treffen die de veiligheid van de bezoeker waarborgen. De exploitant is immers direct verantwoordelijk voor de veiligheid in het zwembad en voor het hetgeen dat in dat kader wettelijk vereist is. Voor zover bij ons bekend zijn de exploitanten niet allemaal eensgezind over nut en noodzaak van een drenkelingendetectiesysteem.

Toepassing drenkelingendetectiesysteem in zwembaden

De wet- en regelgeving schrijft niet voor dat een nieuw zwembad over een drenkelingendetectiesysteem moet beschikken. Al een aantal jaren wordt gesproken over nieuwe wetgeving in de nieuwe Zwembadwet. Deze nieuwe wetgeving is in de maak, maar uit navraag blijkt niet dat de toepassing van zo’n systeem daarin verplicht wordt. Wel wordt verondersteld dat de nieuwe Zwembadwet vooral beschrijft aan welke eisen voldaan moet worden, maar niet vastlegt hoe dit geregeld moet worden. Uit informatie over diverse zwembaden die de afgelopen jaren nieuw zijn gebouwd, is gebleken dat een drenkelingendetectiesysteem niet vaak wordt toegepast. Door het treffen van de voorbereidingen (zoals in het contract voor de bouw is opgenomen) maken we het systeem naar de toekomst wel mogelijk. Voor zover bij ons bekend vraagt de realisatie van een drenkelingendetectiesysteem in ons geval om een investering van enkele tonnen.

Bouw van het zwembad

Bij het opstellen van het ontwerp en de contractdocumenten voor de aanbesteding van het nieuw te bouwen zwembad hebben we de voorzieningen voor het mogelijk later realiseren van een drenkelingendetectiesysteem opgenomen in de aanbestedingsdocumenten. Naar aanleiding van de recente berichtgeving in de krant is uit overleg met de aannemer gebleken dat er de afgelopen maanden contacten zijn geweest met de betreffende aanbieder van een drenkelingendetectiesysteem. Helaas heeft de aannemer in december 2016 per abuis de opdracht aan dit bedrijf ingetrokken. De aannemer heeft aan de gemeente haar excuses gemaakt, omdat deze vergissing gezorgd kan hebben voor negatieve beeldvorming over de gemeente. De vergissing is meteen rechtgezet. De voorbereidingen voor een drenkelingendetectiesysteem worden gewoon getroffen, zoals in het contract staat aangegeven. Overigens zou de fout deze maand ook zonder media-aandacht aan het licht zijn gekomen, omdat over het uitvoeringsontwerp een overleg tussen de aannemer en gemeente gepland staat.

Bij de voorbereiding voor de bouw van het zwembad hanteren wij, naast de geldende wet- en regelgeving ook het Keurmerk Veilig en Schoon en hebben wij het treffen van voorbereidingen ten behoeve van een mogelijk toekomstig drenkelingendetectiesysteém opgedragen aan de bouwer. Vanuit de aanbesteding van de exploitatie van het nieuwe zwembad moet blijken hoe de exploitant (als verantwoordelijke) de veiligheid in het nieuwe zwembad waarborgt. Dit zal bij de aanbesteding van de exploitatie ook een belangrijk criterium zijn. Dat veiligheid met betrekking tot het nieuwe zwembad voor het college van Burgemeester en wethouders zeer belangrijk is, staat buiten kijf.