Donderdagmiddag kreeg de politie Nijkerk/Barneveld een melding over een mogelijk dronken bestuurder op de A1. De bestuurder zou van links naar rechts over de rijbanen slingeren. Hierbij was al enkele malen de vangrail in de middenberm geraakt. Korte tijd later gaf de centralist van de meldkamer aan de politie door dat de melder samen met twee andere bestuurders de mogelijk dronken bestuurder had klemgereden. Toen de politie ter plaatse kwamen zagen zij het voertuig ingeklemd staan op de vluchtstrook tussen drie voertuigen in. De bestuurder zat nog in het voertuig.

Degene die gebeld had liet de politie een filmpje zien welke hij als bijrijder had gemaakt van het voertuig. De politie zag dat de auto van links naar rechts over de weg slingerde, erg gevaarlijk.

De agenten liepen naar het voertuig en probeerden contact te maken met de bestuurder. Deze reageerde nauwelijks en leek erg afwezig. Uiteindelijk kregen zij het voertuig open waarna de motor uitgeschakeld kon worden. Met de man was nauwelijks te communiceren en hij reageerde verward. Zijn fijne motoriek was ook geheel uitgevallen. Het eerste waar de agenten aan dachten was alcoholgebruik, al roken zij geen alcohol lucht. Met pijn en moeite konden zij een blaastest afnemen. Deze gaf aan dat er geen sprake was van alcoholgebruik.  

Al vlot dachten de agenten terug aan de EHBO lessen die zij op de academie hadden gehad. Hierin worden vele ziektebeelden behandeld. Zij wisten dat iemand met een lage bloedsuikerspiegel dergelijke symptomen kan hebben, een zogenoemde hypo. De bestuurder werd steeds minder aanspreekbaar en zat helemaal onder het zweet. Zij hebben via de meldkamer direct een ambulance ter plaatse gevraagd. De melder reikte hen een Mars aan maar deze kregen ze al niet meer in de mond van de bestuurder.

Toen de ambulance ter plaatse kwam, heeft Rijkswaterstaat een rijstrook afgesloten zodat de broeders veilig konden werken aan de bestuurderszijde. De man bleek inderdaad een zeer lage bloedsuikerspiegel te hebben. Vlot was een infuus aangelegd waarna een vloeibare suikeroplossing kon worden toegediend. Na enkele seconden kwam de bestuurder weer bij zinnen. De bestuurder en zijn auto zijn door ons naar de eerste parkeerplaats gebracht waar hij een broodje kon halen. Hij was overvallen door het lage bloedsuiker en bood zijn excuses aan ons aan. Hij kon zelf zijn weg vervolgen.

Hij vertelde dat hij blij was dat hij niemand anders geraakt heeft en dat er oplettende burgers hadden ingegrepen. De enige schade die is ontstaan betreft schade aan zijn eigen voertuig. Aangezien het allemaal heel anders had kunnen aflopen, vond de man dit niet zo erg.

De dank van de politie gaat uit naar de strakke actie van de drie bestuurders die het voertuig zonder verdere schade aan de kant hebben gekregen. Een mooie samenwerking.