De werkgroep Noordwest-Veluwe van het Longfonds (voorheen Astma Fonds) organiseert op woensdag 21 maart 2018 in samenwerking met Ziekenhuis St Jansdal een longpunt met als onderwerp ‘Slaapapneu bij longpatiënten’. De bijeenkomst is voor alle longpatiënten, hun mantelzorgers of familieleden uit de regio Noordwest-Veluwe én Zeewolde. De toegang is gratis.

Veel Nederlanders kampen met slaapproblemen. Soms is slaapapneu de oorzaak. Dit een slaapstoornis waarbij sprake is van ademstilstanden tijdens het slapen. Slaapapneu gaat vaak samen met snurken. Een apneu is een pauze van de ademhaling die ten minste 10 seconden duurt. Iedereen heeft wel eens apneus in zijn slaap. Er is pas sprake van het slaapapneusyndroom wanneer iemand vaker dan 10 keer per uur ademstilstanden heeft. Mensen bereiken dan geen diepe slaap en voelen zich hierdoor overdag vermoeid en geprikkeld. Bovendien kan slaapapneu zorgen voor allerlei gezondheidsrisico’s.

Tijdens het longpunt gaat longarts Lisenka Boom in op slaapapneu bij longpatiënten. Jos van Beers vertelt wat de Apneuvereniging voor patiënten kan betekenen en longverpleegkundige Helene Elema zal de vragenrondes coördineren.

De bijeenkomst is van 14.30 tot 16.30 uur in de Dageraitzaal van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. Aanmelden kan via www.stjansdal.nl/voorlichting of telefonisch via 06-13 83 30 26. Veel longpatiënten krijgen het benauwd van geuren. Het verzoek daarom om tijdens het longpunt geen parfum of andere geuren te gebruiken.