Na het vrouwen- en het ondernemersdebat wordt het tijd voor het laatste debat: dat van de lijsttrekkers. Joop Ruler (CDA), Marina Lanting (CU-SGP), Patrica van Loozen (De Lokale Partij), Nadya Aboyaakoub (PRO21) en Boudewijn van der Woerd (VVD) zullen onder leiding van Ely Hackmann de verbale degens kruisen over de ontwikkeling van de drie kernen, over de toekomst van de sportaccommodaties en over wonen.

Nelleke den Besten wil van iedere partij weten welk punt in het eigen verkiezingsprogramma niet onderhandelbaar is. Misschien wordt daardoor duidelijk waar de partijen nu echt van elkaar verschillen. Tot nu toe lijken de verschillen marginaal. Iedere partij krijgt twee minuten zendtijd om reclame voor zichzelf te maken. Martijn van Beek zorgt hier en daar voor een muzikale onderbreking.

Tegen het einde van de uitzending ligt de vraag “Hoe verder na 21 maart” op tafel. Zoeken de partijen voor de verkiezingen de publiciteit zo veel als ze maar kunnen, daarna wordt het dikwijls oorverdovend stil en wordt er achter vooral gesloten deuren onderhandeld. Soms verschijnt dan persberichten tot het coalitie-akkoord op tafel ligt. Kan dat niet anders, transparanter, is de hamvraag. Theo Zuurman (columnist van Nijkerk.Nu) zal het debat na beschouwen.

Meepraten
Tijdens het debat kunt u uw stem laten horen. Er staat een microfoon voor u klaar. Volgt u het debat ergens anders, dan nog kunt u uw vraag stellen , uw standpunt laten weten. Dat kan via whatsapp: 06 28584368

Politieke markt
Het debat begint maandag 19 maart om 20.00 uur in de hal van het stadhuis. De vijf partijen pakken nog eens stevig uit om u ervan te overtuigen op hen te stemmen. Vanaf 19.00 uur is die politieke markt open en daar kunt u natuurlijk ook naar toe..

Het beeld van de lokale politiek
Het actualiteitenprogramma 1 Vandaag zocht het en paar weken geleden uit. De helft (52 procent) van de mensen kent geen enkel gemeenteraadslid – niet persoonlijk, maar ook niet van naam of van horen zeggen. Dat blijkt uit onderzoek van Eenvandaag en onderzoeksbureau Ipsos. Slechts één op de vijf deelnemers heeft een sterke interesse in politiek op gemeentelijk niveau.

Negen op de tien deelnemers hebben de afgelopen vier jaar geen raadsvergadering bijgewoond, of bekeken via een livestream. Tien procent wel, vooral omdat er een onderwerp werd behandeld dat hen aanging. Maar die groep merkt desgevraagd wel op dat ze zich daar echt doorheen hebben geworsteld: ‘saai’, ‘stroperig’, ‘bureaucratisch’… ‘dit doe ik liever niet meer’, verzuchtten veel mensen spontaan.