De najaarsbijeenkomst van Stichting Oud Nijkerk staat maandagavond 17 oktober a.s. geheel in het teken van de watersnood van 1916, nu 100 jaar geleden. Theo Slijkerman geeft een lezing en presentatie over deze ramp. De beschikbare foto’s uit die tijd krijgen ruim de aandacht.

De najaarslezing wordt ook deze keer weer gehouden in de grote zaal van De Schakel, Oranjelaan 10. Aanvang: 19.30 uur. Vrienden van het museum hebben op vertoon van hun donateurspas gratis toegang. Andere belangstellenden betalen € 5,– (incl. koffie).

Op de foto:

Beeld van de overstroming in januari 1916. Linksvoor de Westermolen en rechtsachter de Holkermolen. Duidelijk zichtbaar is de hoogte van het water bij de boerderijen aan de Holkerweg. Daarachter het overstroomde gebied dat toen het buurtschap Doornsteeg werd genoemd. Foto: Archief Stichting Oud Nijkerk (bewerking Theo Slijkerman).

Over de watersnood:

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de dijk langs de Zuiderzee doorbrak. Bewoners van de polder Arkemheen wachtten in de nacht van 13 op 14 januari 1916 op zolders en op daken op hulp, maar zij moesten nog een nacht in de kou en omringd door het water doorbrengen voordat de pontonniers van de Genie het gebied konden bereiken. Grote gebieden aan de Zuiderzeekust overspoelden. De watersnood was de directe aanleiding om de plannen van ir. Lely voor de afsluiting van de Zuiderzee en de inpoldering te gaan uitvoeren. In 1932 werd de Afsluitdijk gerealiseerd.

In Museum Nijkerk staat een kleine expositie over de watersnood van 1916. De expositie is nog te zien tot het eind van het jaar.