Afgelopen zaterdag speelde de hoofdmacht van Sparta tegen Synergo, een sterke ploeg waar in de veldcompetitie eerder dit seizoen van werd verloren. De Utrechtse ploeg staat bekend om een sterk aanvallend spel over verschillende schijven. Voor het Nijkerkse team dus een flinke kluif, maar na de overwinning van vorige week op het Terschuurse Revival maakte Sparta zich klaar voor een stunt.

De eerste tien minuten waren voor de Nijkerkers. Na een minuut of tien spelen kwam Synergo makkelijker tot scoren en zette de voorsprong van Sparta om in een achterstand. Aanvoerster Marieke van de Kraats wist in de eerste helft de korf vier keer te vinden en hield daarmee Sparta in leven. Met in de eerste helft slechts twaalf tegendoelpunten had Sparta het verdedigend duidelijk onder controle. De tactiek om de focus op de spitsen te leggen bleek goed te werken. Beide ploegen gingen met een gelijke stand de rust in.

De tweede helft kwam Sparta scherp uit de kleedkamer met alle vertrouwen te gaan stunten tegen de, op dat moment, nummer drie in de competitie. Sparta wist niet te scoren in de eerste minuten, waardoor Synergo vrij spel had om een voorsprong op te bouwen. Na een paar minuten spelen in de tweede helft moest Anne Mulder het veld met een rode kaart verlaten na een vermeende elleboogstoot. Mulder werd verdienstelijk vervangen door de inmiddels vaste invalkracht Rianne van Valkengoed. Inmiddels was Synergo uitgelopen tot een 14-20 voorsprong. Sparta zette een tandje bij om het gat te verkleinen. Van Valkengoed wist met een afstandstreffer het gat zelfs te dichten, waardoor het scorebord een paar minuten voor tijd 20-20 aangaf. In de laatste minuten van de wedstrijd wist Sparta niet meer te scoren. Uiteindelijk wist Synergo nog twee keer de korf te vinden en bepaalde het de eindstand: 20-22.

De ploeg van Jan Tonny Visser staat na deze speelronde nog steeds voorlaatste in de competitie. Positieve ontwikkelingen zijn te zien in de verdediging van Sparta. Afgelopen twee wedstrijden wist Sparta de score van de tegenstanders minimaal te houden. Aanstaande zaterdag speelt Sparta een thuiswedstrijd tegen Rigtersbleek uit Enschede, om 12.30 uur.

Verslag: Wouter van den Brom