Op D.V. vrijdag 25 januari a.s. herdenkt Christenen voor Israel in Nijkerk voor de negende keer de Holocaust. Holocaust Remembrance Day, jaarlijks op 27 januari, is de dag dat het in Polen gelegen concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd dan precies 75 jaar geleden.

Dit jaar komt de nu 84-jarige Rita Schweibes uit Oekraïne om te vertellen, wat haar en haar familie is overkomen in het kamp in Pechora. Haar beide ouders zij al aan het begin van de tijd in het kamp omgekomen. Zelf heeft ze het met haar broer overleefd. “Ik heb toen aan God beloofd, als ik deze beproeving zou overleven, dat ik mijn leven zou toewijden aan het vertellen van wat er toen gebeurde.”

Waar in het westen Joden afgevoerd werden naar de gaskamers, vond in Oekraïne de vernietiging plaats met de kogel. Rita’s verhaal zal vertaald worden in het Nederlands. Ook zal een kleinkind van oorlogsoverledenen het woord voeren. De herdenking zal muzikaal omlijst worden door Hans Schijve (piano, hobo, zang), deels begeleid door Kees de Vreugd (piano).

De bijzondere bijeenkomst vindt plaats in De Fontein, Ds. Kuypersstraat 2, vlakbij het Israëlcentrum. Het begint om 13.00 uur (deuren open om 12.00 uur) en duurt tot circa 15.00 uur. Iedereen is welkom, maar opgeven is verplicht.