Aanhaken bij de subtop, of afzakken naar de degradatiezone, dat was zo’n beetje de inzet van de wedstrijd tussen VIOS Vaassen en sc Hoevelaken, die in Vaassen werd afgewerkt. Voor Hoevelaken werd het een zwarte zaterdag in het Black Friday Weekend, want na 50 minuten spelen stond de ploeg van Harry Oussoren nog met acht man. Vanwege drie directe rode kaarten leek de wedstrijd al snel beslist, maar uiteindelijk duurde het tot de 67e minuut, voordat VIOS eindelijk een bresje vond in de Hoevelakense defensie. Uiteindelijk werd het nog 4-1, maar dat was eigenlijk alleen nog maar voor de statistieken.

Drie directe rode kaarten en twee strafschoppen tegen, als afwezige kun je dan al snel denken aan een enorme schoppartij. Het tegendeel is echter waar, want de wedstrijd in Vaassen had een hoog sportief karakter. Drie ongelukkige momenten werden Hoevelaken echter fataal en dan wordt een wedstrijd al snel die van de olifant tegen de mug.

Het eerste veldverwijs vindt plaats in de 25e minuut. Doelman Sjoerd Kloppenburg staat een halve meter buiten zijn strafschopgebied opgesteld, wanneer een speler van VIOS Vaassen allen op hem afstormt. Er volgt een passeerbeweging langs de stilstaande sluitpost, waarna de aanvaller zich over de knie van het uitgestoken been laat vallen. De Hoevelakense doelman kan vertrekken en wordt onder de lat opgevolgd door Kjeld van den Heuvel. Edwin Duijst wordt als veldspeler naar de kant gehaald. “Hij zocht me op, maar er was contact”, meldt Sjoerd Kloppenburg na te zijn omgekleed. “Terechte rode kaart, denk ik”.

De tussenstand is op dat moment 1-1. VIOS Vaassen komt al na elf minuten spelen op voorsprong, wanneer een diepe bal wordt gespeeld. De Hoevelakense doelman verkijkt zich op de bal, loopt uit en houdt in en is dan te laat bij het alsnog uitlopen. Op de doellijn wordt nog wel een poging ondernomen om de bal te keren, maar die poging is kansloos.

Elf minuten later komt Hoevelaken op gelijke hoogte. Joeri van den Hoeven speelt Patrick Kloppenburg in de vrije diepte aan, die goed doorzet, zich van zijn directe bewaker losrukt en de bal simpel in de korte hoek kan schuiven. De wedstrijd lijkt weer een wedstrijd, maar is dat een kwartier na de rode kaart van Sjoerd Kloppenburg al niet meer. Na een aantal goede Hoevelakense aanvallen trekken de mannen uit Vaassen ten strijde. Robin Elverding tikt in die tegenaanval een speler van VIOS op de hakken en kan eveneens inrukken. Van een doorgesproken speler kan geen sprake zijn, want twee Hoevelakense verdedigers staan nog tussen de bal en het eigen doel. Na afloop vraagt Robin keurig om uitleg aan de scheidsrechter, die hij ook krijgt. “Een gevaarlijke situatie, waarbij de tegenstander iets had kunnen breken”, volgens de arbiter. Een merkwaardige uitleg, want enkele minuten daarvoor krijgt een verdediger van VIOS ‘slechts’ geel na een stevige ingreep op Patrick Kloppenburg, die via een slalom ook al een eind op weg naar het doel is.

“Ik wilde de aanval eruit halen door de speler te haken”, zegt Robin Elverding direct na zijn verwijdering. “Ik had gerekend op geel, maar niet op rood”. Tot een grote discussie tussen de supporters van Hoevelaken en VIOS leidt deze beslissing niet. Vriend en ‘vijand’ zijn het er over eens, dat deze beslissing veel te zwaar en onterecht is. Hoe dan ook, het twijfelachtige veldverwijs is een kantelpunt in de wedstrijd, die onnodig door de arbiter kapot wordt gemaakt.

Met Michel van de Bunt voor Joeri van den Hoeven en een enorme dosis overlevingsdrang begint Hoevelaken de tweede doorgang met negen man. Dat worden er binnen vijf minuten al acht, wanneer John Kok in een reflex een doelpunt voorkomt, door de bal voor de doellijn weg te slaan. Het derde rood leidt geen twijfel, maar het duurt een vrij lange tijd, voordat de kaart ook getrokken wordt. Op het moment dat John Kok de bal uit het doel slaat zie je de arbiter van dienst met zijn handen naar zijn hoofd grijpen en lijkt hem een zenuwinzinking nabij. Hij lijkt nog na te denken, of hij nog een ‘escape’ kan bedenken, maar doet vervolgens wat hij moet doen: het trio weggestuurde spelers compleet maken. Zijn motivatie is echter merkwaardig naar de betreffende speler. “Ik moet wel, want er staat een rapporteur langs de lijn”. In de rust schijnt de arbiter al te hebben medegedeeld, dat de rapporteur beide rode kaarten uit de eerste helft terecht vindt. Vreemd, want tussentijds is er nooit contact tussen beide mannen.

Vanuit de strafschop die resteert wordt de bal goed ingeschoten en lijkt net langs de paal in het doel te verdwijnen. Met een katachtige reactie weet Kjeld van den Heuvel echter de bal langs de andere kant van de paal te tikken en daarmee Hoevelaken in de wedstrijd te houden. Met kunst en vliegwerk verdedigt Hoevelaken vervolgens het fort, waarbij met lange trappen wordt gegokt op de snelheid van Patrick Kloppenburg en vanaf de 69e minuut op die van diens vervanger Coen Bos. Relatief eenvoudig lijkt Hoevelaken overeind te blijven, totdat Kjeld van den Heuvel in de 67e minuut de bal niet onder controle kan krijgen en Jelle Pol van VIOS de bal eenvoudig kan binnenwerken. Met een aantal fantastische reddingen houdt Kjeld van den Heuvel Hoevelaken tot de 83e minuut in de wedstrijd, maar dan is het (weinig overtuigende) aanvalsspel van VIOS Hoevelaken toch te machtig: 3-1. Middels een strafschop wordt het in de laatste speelminuut nog 4-1, maar dat mag je niemand meer aanrekenen. Hoevelaken heeft de huid duur weten te verkopen en moet dit duel, dat echter nooit een saai moment kende, maar snel deleten of in de prullenbak werpen.

Komende zaterdag komt CJVV naar Kleinhoven. De Amersfoorters kenden een zware seizoenstart, maar hebben de weg omhoog inmiddels gevonden. Met welk team Hoevelaken de bewoners van het Vermeerkwartier tegemoet gaat treden is de puzzel, die Harry Oussoren komende week zal moet oplossen. Of een puzzel van drie stukjes aanvoelt als één van 500 of 10.000, zal komende week wel duidelijk worden.

Opstelling: Sjoerd Kloppenburg; Quinten van Vliet, Ewoud van de Brug, Jordy Zieltjes, Pascal de Jong; Randy Gerritsen, Robin Elverding, John Kok; Edwin Duijst (25. Kjeld van den Heuvel), Joeri van den Hoeven (46. Michel van de Bunt), Patrick Kloppenburg (69. Coen Bos).

Scoreverloop: 11. Jacco Verstraten 1-0, 22. Patrick Kloppenburg 1-1; 67., 83. en 90. (str.sch.) Jelle Pol 2-1, 3-1 en 4-1.

Verslag en Foto: Robert Kreuning