Hoe lang is het geleden, dat de hoofdmacht van sc Hoevelaken was betrokken bij een wedstrijd, waarin tien treffers vielen? Hoe lang is het geleden, dat Hoevelaken zelf tot een zevenklapper kwam? En hoe lang is het geleden, dat één speler van Hoevelaken zelf vier keer de trekker overhaalde in één duel? Om antwoorden te vinden op deze vragen zullen de geschiedenisboeken open moeten. Hoe dan ook, in de met 7-3 gewonnen wedstrijd in Wekerom tegen SDS ’55 haalde de historie zichzelf op alle drie genoemde vlakken in, met de vertrekkende Rudy Baalman als topschutter van de dag.

Na deze vermakelijke wedstrijd kwam er bij Hoevelaken een klein feestje bij. Door het gelijke spel van VIOS bij Stroe (de tweede 2-2 op rij na 2-2 tegen Hoevelaken vorige week) is Hoevelaken na een lange inhaalrace eindelijk op de zo gewilde derde plaats van de ranglijst terecht gekomen. Die plaats zou recht geven op een plaats in de nacompetitie, omdat de periodetitel van kampioen Unicum naar de ploeg gaat, die na 26 wedstrijden die positie bekleedt. Echter, dan is het wel voorwaarde dat Terschuurse Boys de derde periodetitel pakt en dat is zaterdag niet gebeurd. De runner-up verloor met 2-0 bij Hulshorst en dat resultaat werpt een geheel ander licht op de situatie. Wanneer Terschuurse Boys komende zaterdag op eigen veld opnieuw verliest, ditmaal van Barneveld, en Hulshorst bij Elspeet opnieuw weet te winnen, dan gaat de derde periodetitel naar Hulshorst en gaat de periodetitel van kampioen Unicum naar Terschuurse Boys. Hoevelaken piest na een succesvolle inhaalrace dan naast de pot, ook al wint het zelf thuis van Otterlo.

Kortom, de rekenmeesters kunnen zaterdag vanaf 14.30 uur aan het werk, want gaat de periodetitel toch naar de nummer drie, bij voor Hoevelaken gunstige resultaten van Hulshorst en Terschuurse Boys, en wint Hoevelaken zelf niet van Otterlo, dan zitten VIOS en Zwart Wit ’63 nog op het vinkentouw.

De wedstrijd tussen Hoevelaken en SDS ’55 startte eigenlijk past echt, nadat de arbiter van dienst, de heer Marschalk uit Enschede, zich al na twee minuten aan een blessure had laten verzorgen. Gelukkig voor iedereen die was meegereisd naar Wekerom hoefde men niet direct rechtsomkeert te maken en kon er worden genoten van een duel, waar werkelijk alles in zat.

Hoevelaken startte voortvarend. Na een minuut of negen mocht Patrick Kloppenburg namens Hoevelaken voor het eerst een aanval opzetten. In plaats van zelf te schieten, wat zeker had gekund, gaf hij de bal knap voor. Michel van de Bunt was de ontvanger van het projectiel en schoot de bal vanuit de draai binnen.

Na deze onverwachte openingstreffer was het vooral SDS, dat de wedstrijd bepaalde. Het duel speelde zich voornamelijk af op de Hoevelakense helft, wat overigens niet tot kansen voor de gastheren leidde. Via snelle tegenstoten zocht Hoevelaken wel een paar keer de counter en dat leidde in de dertigste minuut tot een tweede succes. Hoevelaken hield aan een aanval een hoekschop over, een klusje waarmee Randy Gerritsen zich bij Hoevelaken voornamelijk belast. Hij plaatste de bal ver voorbij de tweede paal, waar Rudy Baalman klaar stond om in één keer zijn schoen er tegen te plaatsen. De bal werd onderweg nog enigszins aangeraakt, waardoor de treffer tot stand kwam.

Tot aan de rust achterover leunen was er na deze treffer niet bij. Al na een minuut kwam SDS terug tot 1-2, toen de bal met een mooie boogbal over de Hoevelakense sluitpost verdween.

Door de twee treffers binnen een minuut bleef de marge voor Hoevelaken op slechts één, waarmee het spelbeeld gelijk bleef. SDS met meer balbezit, voornamelijk via lange halen van achter uit. Hoevelaken via de tegenaanval, waar de snelle vleugelspitsen Patrick Kloppenburg en Coen Bos voor het gevaar moesten zorgen. De genoemde ‘hazen’ konden echter pas in de slotminuut van de eerste doorgang echt loskomen van hun tegenstander. Na een goede pass van achteruit kon Coen Bos in zijn eentje op de doelman af, maar kort voor het strafschopgebied werd hij van achteren neergesabeld. Vrije trap en rood, zou je denken, maar de man uit Enschede deed het tafereel, ook tot verbijstering van de supporters van SDS, af met geel. “Er stond nog iemand links van de laatste verdediger”, was zijn mistige uitleg. De ruststand werd 1-2, omdat de vrije trap niets opleverde.

Met Lex van Middelaar voor Coen Bos begon Hoevelaken aan de tweede doorgang. Al na acht minuten maakte de invaller deel uit van het mooiste combinatiedoelpunt van het seizoen. Met een lange trap vanaf de linkerkant opende Patrick Kloppenburg het spel naar rechts. Lex van Middelaar speelde de bal met het hoofd terug op Robin Elverding, die op zijn beurt de bal weer diep kopte richting Lex van Middelaar. Laatstgenoemde was eerder bij de bal dan de doelman en schoof die in de voeten van Rudy Baalman. In één beweging tekende de topscorer van Hoevelaken voor zijn tweede treffer van de dag: 1-3.

Tien minuten had het publiek om over deze treffer na te praten, want daarna moest de concentratie volledig naar het volgende kwartier, waarin maar liefst vijf treffers vielen te noteren. De eerste was voor SDS, met dank aan de Hoevelakense doelman Sjoerd Kloppenburg. Een hoge bal leek de sluitpost op zijn gemak uit de lucht te plukken, maar op de doellijn liet hij de bal door zijn handen glippen en werd de wedstrijd weer spannend. Althans, zo leek het, want nog in dezelfde minuut kwam de reeds eerder genoemde Lex van Middelaar ineens oog in oog met de doelman van SDS. In plaats van door te lopen nam hij de bal met de buitenkant van de rechtervoet, waarmee hij de Wekeromse doelman kansloos liet: 2-4. Vervolgens was het weer bal in de Hoevelakense defensie, waar drie minuten later een aanvaller van SDS vrij kon inkoppen. Opnieuw leek de spanning terug, maar opnieuw werd daar door Hoevelaken goed op geanticipeerd. Vanuit een hoekschop van de, inmiddels, specialist Randy Gerritsen kopte Patrick Kloppenburg de bal snoeihard tegen de touwen: 3-5.

Een kwartier voor tijd liet Lex van Middelaar zien, waarom Hoevelaken blij mag zijn dat hij weer terug is van een blessure. Via goed doorzetten kon hij doorkomen via de rechterkant, om vervolgens een puike voorzet te verzorgen. Uiteindelijk stond Rudy Baalman klaar, om de bal vallend in te koppen: 3-6. Drie minuten later tekende laatstgenoemde voor doelpunt nummer vier voor hem en treffer zeven voor Hoevelaken door in twee instanties de bal met links hard binnen de schieten.

Hoofdtrainer Harry Oussoren vond de bijdrage van Rudy Baalman voor deze dag voldoende en gunde hem een applauswissel. Zijn plaatsvervanger Ruud Kassenaar, die samen met Jeffrey Huisman (voor Michel van de Bunt) de laatste tien minuten mocht volmaken, viel goed in en schoot de bal onberispelijk in na een voorzet van Patrick Kloppenburg. Scheidsrechter Marschalk ging echter mee met het vlagsignaal van de Wekeromse vlaggenist, die blijkbaar de afstraffing voor zijn club groot genoeg vond en zijn vlag ten onrechte omhoog stak. Kort na dit incident leek Ruud Kassenaar toch zijn treffer te krijgen, maar nadat hij zich knap had vrijgespeeld knalde hij de bal op de vuisten van de doelman.

De aanvalslusten van Hoevelaken waren daarmee nog niet voorbij, de wedstrijd korte tijd later wel. Hoevelaken kan terug zien op vooral aanvallend een zeer goede wedstrijd, die hoop moet geven voor het laatste Pflichtspiel, dat bepaald niet om des keizers baard gaat. Otterlo moet als laatste vereniging aan de zegekar worden gebonden om de derde plaats op de ranglijst zeker te stellen en dan is het verder hard hopen, dat Terschuurse Boys niet verliest en/of Hulshorst niet wint.

Opstelling: Sjoerd Kloppenburg; Jeffrey Duijst, Ewoud van de Brug, Jordy Zieltjes, Pascal de Jong; Randy Gerritsen, Robin Elverding, Michel van de Bunt (83. Jeffrey Huisman); Coen Bos (46. Lex van Middelaar), Rudy Baalman (83. Ruud Kassenaar), Patrick Kloppenburg.

Scoreverloop: 9. Michel van de Bunt, 30. Rudy Baalman 0-2, 31. SDS 1-2; 54. Rudy Baalman 1-3, 64. SDS 2-3, 65. Lex van Middelaar 2-4, 68. SDS 3-4, 69. Patrick Kloppenburg 3-5, 78. en 81. Rudy Baalman 3-6 en 3-7.

Verslag en Foto: Robert Kreuning