Het heeft lang geduurd, maar na vier competitienederlagen, twee bekernederlagen en vijf gelijke spelen in de onderlinge duels met Terschuurse Boys heeft sc Hoevelaken voor het eerst sinds de laatste overwinning op 16 oktober 2010 eindelijk weer eens een officiële wedstrijd tegen de buren kunnen winnen. Hoevelaken, bij aanvang van de wedstrijd de nummer twaalf op de ranglijst, wipt met dit resultaat weer over Terschuurse Boys (11) heen. Daarmee is de eerste stap gezet, om ver van de degradatieplaatsen verwijderd te blijven.

Twee dagen na het zetten van de handtekening, die hoofdtraining Harry Oussoren een jaar langer aan sc Hoevelaken bindt, kon er op Kleinhoven opnieuw een handtekening worden geplaatst: die onder de overwinning tegen Terschuurse Boys. Na bijna honderd minuten voetbal stond een 2-1 overwinning op het bord. Hoevelaken sluit daarmee de eerste competitiehelft goed af en kent tevens een denderde start na de winterstop. Het is te vroeg om te veronderstellen, dat het trainingsweekend op Ameland nu al vruchten afwerpt, maar de start in 2019 had voor Hoevelaken niet beter kunnen zijn.

De bepalende momenten in de wedstrijd konden worden genoteerd in het eerste – en laatste kwartier van de wedstrijd, waarmee het duel een prima kader kende aan zowel het begin als het eind.

Na een eerste gevaarlijk moment na een hoekschop van Michel van de Bunt kon al na negen minuten worden gejuicht door de helft van de ruim 400 belangstellenden. Na een bal van achteruit wist Robin Elverding met het hoofd de uitkomende doelman van Terschuur te verschalken. Helaas voor de thuisploeg was de vreugde van korte duur. Nog binnen het kwartier kwamen de gasten op gelijke hoogte, toen Tomas Vaarkamp plotseling oog in oog met doelman Sjoerd Kloppenburg verscheen. De Terschuurse spits bleef koel en schoof de bal eenvoudig in de touwen.

Met deze 1-1 stand haalden beide ploegen de rust, waarbij Terschuurse Boys voetballend meer liet zien dan de gastheren, al was de beste kans voor Hoevelaken.  In de 24e minuut wist Patrick Kloppenburg zich op de linkerflank op inzet van zijn tegenspeler te ontdoen, kon hij de bal scherp voorgeven en was Joeri van den Hoeven ter plaatse, om de bal binnen te glijden. Alles aan de aanval was perfect, behalve dan, dat de Terschuurse doelman in de weg lag. Ook in de rebound kon de bal niet worden afgerond.

De tweede doorgang van de wedstrijd was minder onderhoudend, maar Hoevelaken startte wel met een aantal gevaarlijke hoekschoppen. Het was echter wachten tot de 78e minuut, voordat er weer iets bepalends gebeurde. Ewoud van de Brug had zijn handen vol aan zijn direct tegenstander en kon die slechts afstoppen door hem aan zijn arm en tenue te trekken. Helaas voor de betrouwbare verdediger gebeurde dit binnen de beruchte lijnen en ging de bal op de stip. Een volgende nederlaag tegen Terschuur leek er voor Hoevelaken aan te komen, maar daarmee was buiten sluitpost Sjoerd Kloppenburg gerekend. Met een fraaie reflex stopte hij de door Rob Porte ingeschoten bal en bleef Hoevelaken in de race. Vijf minuten later stond alsnog de 2-1 op het bord, maar dan in Hoevelakens voordeel. Vanuit een hoekschop kopte Michel van de Bunt de bal niet hard, maar wel tegendraads en onhoudbaar in de verre hoek.

Vanwege een lange blessurebehandeling van Ewoud van de Brug en de nodige tijdverspilling bij een opstootje in de slotfase werd de derby met ruim zeven minuten verlengd. Veel maakte dit niet uit, want hoewel Terschuurse Boys nog wel voor een resultaat ging, was een van richting veranderde bal die net langs de paal ging nog het enige echte wapenfeit.

Komende zaterdag mag Hoevelaken naar Teuge, ook al zo’n taaie ploeg waar Hoevelaken vaak moeite mee heeft. Bij winst kan pas echt van een goede herstart worden gesproken en zal het omhoog kijken kunnen beginnen.

Opstelling: Sjoerd Kloppenburg; Quinten van Vliet, Ewoud van de Brug, Jordy Zieltjes (90+4. John Kok), Pascal de Jong; Edwin Duijst, Robin Elverding, Jordi Vonder, Michel van de Bunt; Joeri van den Hoeven, Patrick Kloppenburg (88. Arslan Gümüs).

Scoreverloop: 9. Robin Elverding 1-0, 14. Tomas Vaarkamp 1-1; 83. Michel van de Bunt 2-1.

De Haen Man van de Wedstrijd: Sjoerd Kloppenburg

Verslag: Robert kreuning
Foto’s: Aalt Guliker