Gerard van Zwol is Henk Schouten opgevolgd als projectleider van de scootmobielclub Scoot Angels, een activiteit van UVV Nijkerk. Hij kent de club door en door omdat hij al jaren meerijdt. Na 15 jaar heeft oprichter Henk Schouten het stokje overgedragen aan Gerard van Zwol. Henk is voor zijn inspanningen gedecoreerd met de zilveren erepenning van de gemeente Nijkerk. Hij blijft bij de scootmobielclub betrokken als deelnemer.

“Ik kijk iedere week weer uit naar onze gezamenlijke toertocht,” zegt Gerard. “Onze groep is heel divers. Er zitten voormalige bedrijfsleiders bij en mensen die internationaal handel hebben gedreven; we hebben iemand die ICT-projecten heeft uitgevoerd in Kabul in Afghanistan; we hebben deelnemers waar je mee kan lachen en die echte gangmakers zijn. We zijn allemaal in de scootmobiel beland door medische oorzaken. De een heeft polio gehad in zijn kindertijd, de ander kampt met verlammingsverschijnselen. Sommige deelnemers hebben een TIA gehad.

”Maar daardoor laten we ons niet tegenhouden. We vinden het heerlijk om de natuur in te gaan en met elkaar op te trekken. Ik krijg wel eens de vraag hoe ik zo positief kan blijven. Maar waarom zou ik bij de pakken neer gaan zitten? De scootmobiel biedt ons eindeloze mogelijkheden. We zijn niet zielig. Wie ik zielig vind, zijn de mensen die thuis achter de geraniums blijven zitten.”

Vanaf april totdat het weer het niet langer toelaat, gaat de club elke dinsdagmiddag op zoek naar de mooiste plekjes. Halverwege de toertocht stoppen ze voor een lekkere kop koffie met koek. Op verjaardagen en andere hoogtijdagen genieten ze van een traktatie. De deelnemers vertrekken om 13.30 uur vanaf UVV Nijkerk aan de Frieswijkstraat 97 en zijn rond 16.30 uur terug. Een ideale gelegenheid om wat te ontspannen en frisse lucht in te ademen. Gemiddeld duurt een tocht 2,5 à 3 uur en wordt er zo’n 25 km afgelegd. Plaatsen als Putten, Barneveld en Bunschoten/Spakenburg liggen dus binnen bereik. Het is samen uit, samen thuis. Heeft iemand pech, dan wachten ze op elkaar.

Gerard: “Nu we weer richting herfst gaan is het nog belangrijker dat we goed zichtbaar zijn op de weg. Sommige deelnemers hebben een SeeMe pakket aangeschaft. Dat is ontwikkeld door de Nijkerkse Angelique van Olst. Het bestaat uit een reflecterend rugscherm, een elastisch oranje hoesje met reflectiestrepen voor de neksteun en een hoes voor je mandje tegen de regen.”

Nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Mensen kunnen een maand gratis meerijden om te zien of het wat voor hen is. Daarna zijn de kosten 4,50 euro per maand.

Bron: Nijkerk Nu. Interview en foto: Yvonne Krol.