Het is uur U voor de weidevogels in de Arkemheenpolder in Nijkerk. De polder is ideaal ingericht voor weidevogels, er zijn gevarieerde graslanden aanwezig, boeren doen aan mozaïekbeheer, er is een grote inzet van vrijwilligers. Maar ook in deze polder bij Nijkerk gaat het niet goed met de weidevogels. ‘Vrijwilligers hebben aan de bel getrokken, de aantallen weidevogels lopen terug en de predatie van de weidevogels die er nog wel zijn, loopt de spuigaten uit,’ zegt Jan-Willem Lagerweij. Hij is voorzitter van de Gelderse collectieven voor agrarisch natuurbeheer en lid van de initiatiefgroep die het actieplan akker- en weidevogels van de provincie Gelderland gaat uitvoeren.

Probleem

Een van de initiatieven die de initiatiefgroep dit jaar op gaat pakken is het maken van een predatiebeheerplan voor de gebieden in Gelderland waar akker- en weidevogel broeden. ‘Predatie wordt meer en meer een probleem’, zegt Lagerweij. Dat wordt nu ook breder erkend. ‘Wij willen gaan bekijken of je met een goed plan het probleem een halt toe kunt roepen.’

Het maken van zo’n plan is nog niet eenvoudig als het misschien lijkt, volgens Lagerweij. ‘Als je bijvoorbeeld alle vossen wegschiet kan er een ergere predator, die anders door de vos wordt opgeruimd, voor terugkomen. Het luistert allemaal nogal nauw.’

Geweer

Overigens omvat een predatiebeheersplan veel meer dan alleen maatregelen met het geweer. Er wordt ook gekeken hoe predatoren op andere manier kunnen worden geweerd. De plannen moeten in september klaar zijn, zodat ze dit najaar in werking kunnen treden. In 2018 wordt er geëvalueerd.

Het actieplan akker- en weidevogels is eind vorig jaar tot stand gekomen door samenwerking van LTO Noord, Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de drie Gelderse agrarische collectieven. Doel is om de daling van het aantal akker- en weidevogels binnen tien jaar te hebben gestopt.

Miljoen

Provincie Gelderland heeft voor de komende vijf jaar 1,4 miljoen euro voor het plan ter beschikking gesteld. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar beheer. Het gaat daarbij om vergoedingen en afspraken in nieuwe gebieden, aanvullend op al bestaand beheer. Verder worden er vrijwilligers geworven en opgeleid voor de montering van weide- en akkervogels. Ook is een bedrag gereserveerd voor het inrichten van bijvoorbeeld nieuwe plas-drasgebieden.

Kees van den Heuvel