In oude tijden had het dorp Nijkerkerveen zijn eigen ‘zwembad’ en ‘schaatsbaan’. Oudere inwoners uit Nijkerkerveen kennen het vast nog wel, het Pappenwoater, in de omgeving van de Hofweg/Laakweg. Eigenlijk was het slechts een groezelige kolk, maar het bleek voor Nijkerkerveen een hele belangrijke plaats. In de zomer toog iedereen bij mooie weersomstandigheden naar dit water om er te recreëren. Zelfs meester Woudenberg was er met zijn klas vaak te vinden. Vertier en pret in het water en het kostte helemaal niets.

In de winter kreeg het Pappenwoater een andere functie. Dan was het steevast dé schaatsplek voor de Veenders. Stoere mannen zoals Breunis, Jan en Henk van der Kieft, die ernaast woonden, maakten de baan schoon. De jongste bezoekers kregen er altijd een kop warme chocolademelk van moeder Van de Kieft. Iedereen genoot ervan. Het was een ware traktatie en met moeder Van de Kieft was het gezellig praten. Een heerlijke plek dus voor iedereen in Nijkerkerveen, of je nu een volleerd schaatser was of het nog moest leren achter de stoel. Diverse mannen zorgden ervoor dat alles veilig was. Als er iets niet goed was, dan mocht je niet op het ijs. In de avonduren gingen de ouderen aan het zwieren. Ook werden er vriendschappen gesloten en vond menigeen er zijn latere echtgenoot. Later als getrouwd stel kwamen ze vaak terug naar de plek waar het allemaal startte.

Ooit was er een jongen zoek in de omgeving van het Pappenwoater. De plas is toen met heel veel mannen doorgelopen. Die jongen bleek zich later te hebben verstopt. Ja, er gebeurde van alles, maar er werd over het algemeen genoten. De mensen hadden het destijds niet breed, maar ze wisten ondanks de armoede wel waar je het vertier kon vinden. Bij velen staat het nog op het netvlies getekend. Anderen kennen het Pappenwoater wellicht van de vuilstort. Hiervoor is in 1964 een vergunning afgegeven. Heugafelt tapijttegels met schoonheidsfoutjes werden daar massaal gedumpt. Menig gezin voorzag zich daarvan, want oersterk. Totdat heugafelt daar een stokje voor stak door ze in stukken te snijden voor de dumping. Door die vervuiling was het later ook snel gedaan met de pret. Eigenaar Jan van de Beek gooide het Pappenwoater op verzoek van de Gemeente Nijkerk dicht.

Wil je meer uit de Nijkerkerkerveense geschiedenis lezen en zien? Klik dan hier.