Als we de geschiedenis van groenteboer Bouw willen beschrijven, moeten we terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw. Evert Bouw werd geboren in 1909 aan de Buntwal in Nijkerkerveen. Later ging hij wonen aan de Domstraat in Holkerveen, langs de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Evert was getrouwd met Heintje Mostert, ze hadden zes kinderen, vijf dochters en een zoon.

Om zijn gezin aan het eten te houden (het was crisis in de jaren dertig) besloot Evert groenten te gaan venten in Bunschoten-Spakenburg. De groenten, die hij via de groentenveilingen haalde, waren vaak afkomstig uit Wijk bij Duurstede. Daarnaast ging hij vaak naar groenteveilingen in de Eierhal in Nijkerk. Het venten deed hij met een handkar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef hij wel venten met groenten, maar was het, net als bij zoveel andere bedrijven, beperkt. Met een gebruikte bakfiets pakte hij na de oorlog zijn groentehandel weer helemaal op. Evert ging toen ook fruit verkopen. Er brak een bloeiende tijd aan. Zijn handel beperkte zich niet langer tot Bunschoten-Spakenburg, hij kreeg ook een klantenkring in Nijkerk en Nijkerkerveen. De enige zoon van Evert, Klaas, hielp zijn vader al op jonge leeftijd in de groentehandel. Ook een aantal dochters van Evert stak de armen uit de mouwen om vader te helpen in de business.  

 

Oprichter van het bedrijf, Evert Bouw.

in 1955 besloot Evert de bakfiets aan de kant te zetten en in te ruilen voor een vrachtwagen. Hij kocht een Fordson bakwagen die uitgerust was met een benzinemotor. Helaas heeft Evert maar zes jaar kunnen genieten van zijn vrachtwagen. Een noodlottig ongeluk zorgde ervoor dat hij vlakbij zijn huis op de Domstraat op de toen nog onbewaakte spoorwegovergang verongelukte. Dit vreselijke ongeluk gebeurde in augustus 1960. Evert werd slechts 51 jaar.

Ondanks dit enorme verlies voor de familie besloot Klaas samen met zijn moeder en zussen de groentehandel voort te zetten. Klaas was pas 17 jaar, een hele opgave dus. Maar door wilskracht en doorzettingsvermogen wist hij zich goed te handhaven. Omdat hij nog geen 18 jaar was en zijn zussen geen rijbewijs hadden werd de groente opnieuw gevent met de bakfiets. Pas een jaar later, in 1961, toen hij zijn rijbewijs haalde, kocht hij een nieuwe Opel Blitz vrachtwagen.

Klaas in zijn prachtige Opel Blitz.

Jarenlang ventte Evert groenten en fruit in Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk en Nijkerkerveen, later gevolgd door zijn zoon Klaas. Het was hard werken in die tijd. Elke dag vroeg op, groenten en fruit sorteren, of vroeg op pad met de vrachtwagen naar de veiling. Zaterdagavond nog de boekhouding doen, alleen op zondag was het rustdag. Een werkweek van zes dagen dus. “je vond dat toen heel gewoon, je wist niet beter” lacht Klaas. “Aardappels hoefde ik trouwens nooit te halen. Die werden een aantal keren gebracht door Wout Brouwer uit Nijkerk“

Op 1 April 1990 stopte Klaas Bouw met zijn groente- en fruithandel, maar velen zullen het zich nog herinneren: Klaas en zijn vrouw Alie en zijn twee zussen, Gerrie en Ebje, die met de oranje Volkswagen T2 groentebus door de straten reden en hun gezonde kost aan de bevolking verkochten. Een straatbeeld dat niet meer zal terug keren.

Hieronder zie je een aantal foto’s van de bekende optochten tijdens Koninginnedag in Nijkerkerveen. De familie Bouw deed hier trouw aan mee.

Groentehandel Bouw Nijkerkerveen Groentehandel Bouw Nijkerkerveen

Op onderstaande foto ziet u van links naar rechts: Evert Bouw (de zoon van Klaas) Heintje Bouw, Klaas Bouw, Rik van de Bunt en Gerrie van de Bunt.

Groentehandel Bouw Nijkerkerveen

Dit prachtige verhaal kun je vinden in het boek Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen deel 2 van auteur Raymond Beekman. Het is te koop bij boekhandel Roodbeen. Je kunt het ook online bestellen. Klik daarvoor hier. Ons foto archief over de geschiedenis van Nijkerkerveen bevat nog veel meer prachtige items. Klik daarvoor hier.