Bron en Foto: Nijkerk Nu – Yvonne Krol
Eline Masereeuw (1994) is geboren en getogen in Hoevelaken. Ze zit inmiddels in het vierde jaar van de Bachelor opleiding Klassieke Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Daarnaast volgt ze al enkele jaren zomercursussen in het buitenland. Ze is net terug uit Luxemburg, waar ze masterclasses heeft gevolgd bij internationaal bekende fluitisten. “Eén daarvan was Tillman Dehnhard” vertelt Eline. “Hij nodigde de cursisten uit om met hem te improviseren op dwarsfluit. Niemand stak zijn hand op, behalve ik. Ik improviseer graag en ik vond het heel bijzonder om samen met hem op te treden.” 

 

“Tijdens de zomercursussen ontmoet ik mensen uit alle delen van de wereld. Daar zitten prijswinnaars van internationale concoursen bij en professionals die al een baan hebben als eerste fluitist in grote internationaal bekende orkesten. De fluitwereld wordt daardoor heel klein en connecties leggen is belangrijk om succesvol te worden in deze muziekwereld.”

“Liefde voor muziek heb ik altijd gehad. Als peuter neuriede en zong ik al. Ik zat op de Jenaplanbasisschool De Hoeve waar veel wordt gedaan aan theater en muziek. Toen ik zeven jaar kreeg ik muziekles bij Scholen in de Kunst in Amersfoort. Daar werd iedere week een ander instrument besproken. Mijn docente stelde voor om de dwarsfluit uit te proberen; dat vond ze bij mij passen en daar bleek ze gelijk in te hebben. Omdat ik graag naar het conservatorium wilde, moest ik een Havo diploma op zak hebben. Voor deze vooropleiding heb ik geauditeerd bij ArtEZ in Zwolle. Ik zat daar al in het Jongtalent ArtEZ Fluitensemble onder leiding van João Ramos Marta. En nu volg ik de Bachelor opleiding. Ik hoop in januari 2019 af te studeren.”

Eline liep stages bij het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. In oktober speelt ze in de opera Tosca met het Orkest van het Oosten in een trio voor fluit, altviool en harp. “De lat ligt erg hoog voor stageplaatsen en vaste banen in een orkest. In een orkest is maar plaats voor twee fluitisten, dus bijna iedere fluitist in Nederland en ook nog fluitisten uit het buitenland doen auditie voor die paar vacatures.” Dat het Eline gelukt is om zo’n plaats te bemachtigen, zegt veel over haar kwaliteit en inzet. Na haar afstuderen wil ze nog een tweejarige mastersopleiding volgen. Ze hoopt dat te kunnen combineren met werk. Ze is in ieder geval al uitgenodigd om een pre-masters opleiding te volgen aan het conservatorium in Groningen. Daarnaast doceert Eline nu al aan muziekschool Grandesco en de Zwolse muziekschool. Is er nog wel tijd voor iets anders dan muziek? “Je moet er wat voor over hebben, maar het is belangrijk om er plezier in te houden.”

Tijdens Kunstroute Hoevelaken zal Eline samen met gitariste Marie José van den Berg optreden. “We zullen klassieke muziek spelen die goed in het gehoor ligt, dus niet te zwaar maar wel mooi.” Liefhebbers kunnen op 29 en 30 september terecht op het adres Van Dedemlaan 35 in Hoevelaken.

Informatie over Kunstroute Hoevelaken is te vinden op www.kunstroutehoevelaken.nl.
Eline heeft een eigen website elinemasereeuw.wordpress.com