Dominee Jacques Helder, oud predikant van de Gereformeerde Kerk van Nijkerkerveen, wordt zondag 26 februari bevestigd in de Protestantse Gemeente ‘De Achthoek’, Molenweg 1 te Scherpenzeel. Aanvang 10.00 uur. ,,Ik heb nooit gewerkt als stadspredikant, telkens weer werkte ik in het buitengebied. Ik begon in de Alblasserwaard en verhuisde daarna als missionair predikant naar Arapoti in Brazilië, ook een landbouw-setting”, zegt Ds. Jacques Helder. Vanuit het buitenland strijkt hij neer in Nijkerkerveen en was daar ruim 8 jaar predikant. Hij begint deze maand in de Protestantse Gemeente ‘De Achthoek’ in Scherpenzeel. ,,Hier ontmoet ik ongeveer hetzelfde gegeven, weer tussen het groen en bij mensen die weet hebben van wat er kan groeien”, zegt hij.

Op de website van de gereformeerde kerk in Nijkerkerveen, de kerk waar Helder de afgelopen jaren predikant was, staat dat het een levendige geloofsgemeenschap wil zijn. Dat is een intrigerende slogan. ,,Elke kerk is een geloofsgemeenschap. Maar wat is de kwaliteit van zo’n gemeenschap? Levendig wil zeggen dat de hele kerk actief is. Dan moet ook wel, want anders zou je als kerk niet goed kunnen functioneren. Levendig heeft ook te maken met een levend geloof, iets waar ik aan heb meegewerkt om mensen enthousiast te maken voor wat het geloof in deze tijd kan betekenen. Er zijn op dat vlak in Nijkerkerveen veel mooie dingen gebeurd. Ik sprak deze week bijvoorbeeld met vier jonge mensen van rond de 19 jaar, die belijdenis van het geloof willen doen tijdens Pasen. Dat is levend geloof . Daar wil ik graag getuige van zijn.”

GELOOF

Helder is deze maand 27 jaar predikant. ,,Ik ben theologie gaan studeren om meer van God te weten te komen”, legt hij uit, ,,niet in de eerste plaats om predikant te worden. Voor mij was theologie was een goede opstap. Het ging mij om het gesprek met anderen over God: wat roept geloof in God bij mij en anderen op. Ik ben afgestudeerd op het onderwerp ‘gemeenteopbouw.” In de loop van de jaren is de opbouw van de gemeente voor mij steeds meer geloofsopbouw geworden. Ik ben als predikant in 1990 begonnen in Meerkerk, Zuid Holland. Toen ik daar stond, bleef de kerk doorgroeien, ondanks de landelijke trend van een krimpende kerk. Steeds minder mensen participeren momenteel binnen een kerkelijke gemeente. Maar wat ik heb gezien, is dat het geloof voor de mensen die gebleven zijn en aanhaken, veel belangrijker is geworden. Vroeger kon je nog meegaan met de traditie en werd je meegenomen door anderen. We leven tegenwoordig in een wereld waar iedereen voor zichzelf maar moet bepalen wat je gelooft of wie je bent. Volgens mij is het goed dat we weer leren zeggen ‘ik geloof’. Dat wil zeggen, het gezamenlijke geloof van de kerk vraagt vandaag om persoonlijk bevestigd te worden.”

INVLOED

Net als zoveel mensen is ook ds. Helder in zijn leven beïnvloed door mensen en stromingen. Helder: ,,Twee mensen zijn van invloed geweest. Dat is ten eerste Karel Kraan, een predikant die de dienst van de genezing weer op de kaart heeft gezet. Wij zijn als kerk een helende gemeenschap en hebben zorg voor elkaar, voor degene die lijdt en hulp nodig heeft. Het gaat daarbij om de hele mens. Mijn vrouw en ik zijn lid van de Nederlandse Lucasorde, een kleine gemeenschap die aandacht geeft aan de dienst van de genezing binnen de kerken.”

Daarnaast is hij geïnspireerd door Christian Schwarz, die spreekt over natuurlijke gemeenteontwikkeling. ,,Schwarz zegt onder andere, dat wanneer je het land gaat bewerken en iets zaait, er iets zal gaan groeien. Dat geldt voor het geloof eveneens. We worden uitgedaagd veel te zaaien, om grotere opbrengsten te kunnen verwachten”, legt Helder uit.

JEZELF KENNEN

,,Ik ken mijn beperkingen en mij kracht”, verklaart Helder. ,,Als het gaat om pastoraat, vind ik de ontmoeting belangrijk. Dan gaat het om het gesprek tussen twee mensen en de aanwezigheid van God daarbij. Het is van belang dat we daar gevoelig voor zijn door Bijbellezen en bidden. Leidinggeven is voor mij richting geven aan de opbouw van het geloof. Leidinggeven betekent eerst ontdekken wat het is om geleid te worden. Ik ben erg aangesproken door het missie-statement van ‘De Achthoek’, waar onder andere in staat dat ze een ‘missionaire, levende, open, gastvrije en liefdevolle gemeenschap’ wil zijn en waar ‘we ons geloof willen verdiepen en vieren’. Dat is ook mijn missie: dat er verdieping komt en we meer vrucht gaan dragen. Ik ben niet zozeer een leraar die mensen de les leert, ik ben meer iemand die mensen in het geloof met zorg wil begeleiden. Een goede term zou ´pastoraal onderwijzend´ kunnen zijn”, zegt Helder.

ZORGEN

In ‘De Achthoek’ ziet hij de aandacht voor elkaar en voor de medemens als een positief punt. ,,Ik ben ervan onder de indruk dat het jaarprogramma voor driekwart bestaat uit diaconale zaken. Bewogenheid voor de medemens en actief zijn in de maatschappij is natuurlijk prachtig”, zegt hij. ,,Ik wil mij ervoor inzetten dat mensen ook geestelijk gevoed worden. Mensen laten ontdekken dat we bronnen kunnen aanboren. Dat betekent praktisch dat mensen zin krijgen in de kerk, bijvoorbeeld met iemand willen bidden of willen participeren in een kring. Ik droom ervan dat de kerk op die manier een levende gemeenschap is.”

Ds. Jacques Helder is getrouwd met Trudy Helder-de Zoete, ouders van hun 18 jarige dochter Mariëlle. De familie Helder komt in Scherpenzeel wonen zodra de pastorie gereed is.

Bron Scherpenzeelse Krant
Foto: Aalt Guliker.