Het CDA lijkt de grootste verliezer te zijn tijdens de coalitiebespreking in de gemeente Nijkerk. Ondanks dat het met acht zetels de grootste partij is en tijdens de verkiezingen zelfs een extra zetel won, levert de partij – zoals de zaken er nu voorstaan –  geen wethouder. Joop van Ruler (CDA): ‘Mede gezien die uitslag lag bij het CDA de nadrukkelijke wens weer aan een nieuwe coalitie deel te nemen. Daarom hebben wij een open houding aangenomen. Er zijn vooraf geen breekpunten benoemd en waren wij bereid tot overleg. Helaas is dat niet beantwoord. Niet door de huidige coalitiepartijen, maar ook niet door de ChristenUnie/SGP. Vanuit die open houding, zonder barrières op te werpen, hebben wij gezocht naar een verbinding met vooral de ChristenUnie/SGP, maar helaas stuitten wij vooral op veel weerstand en heeft de ChristenUnie/SGP ook afstand genomen van het CDA. Zij waren niet bereid een coalitie te vormen met het CDA. Dat betekent dat wij niet meedoen en dat vinden wij zeer teleurstellend. Maar het is wel de realiteit. Bovendien doet het geen recht aan de verkiezingsuitslag. Wij pakken ons werk in de raad weer op en we zullen als volksvertegenwoordigers het geluid vanuit de samenleving de komende jaren weer hoorbaar en zichtbaar maken in de raad van de gemeente Nijkerk.’

Hans Boer (ChristenUnie/SGP) kijkt niet om in wrok, nu een coalitie wordt beoogd met de VVD. De fractie van de ChristenUnie/SGP was 2,5 jaar geleden nog erg boos op de Liberalen dat een motie werd gesteund voor invoering van de koopzondag: We hebben er 2,5 jaar over nagedacht en zijn elkaar bijna wekelijks tegen gekomen in diverse overleggen. Het deed ons verschrikkelijk zeer. Wonden helen, gelukkig. We hebben de afgelopen periode daarom ook gewoon onze rol in de oppositie opgepakt. Daarin is van beide kanten professioneel met elkaar samengewerkt. Dan heelt een wond en dan kan ik zeggen dat gisteravond na het advies van de informateur toch nog even indringend met de VVD is gesproken. Laat ik het zo stellen: Het was voor ons geen hindernis, want anders hadden wij het niet gedaan. De laatste plooitjes zijn uitgesproken naar elkaar en we hebben meer naar de toekomst gekeken als naar het verleden. Iets wat in het verleden is gebeurd, maar geen belemmering zijn voor de toekomst, want dat zou in onze ogen niet goed zijn voor Nijkerk.

Boudewijn van der Woerd (VVD) kan dit beamen: Ik ben blij met de woorden van de heer Boer. Wij hebben een goed gesprek gehad. Wij zijn ook in contact gebleven de afgelopen periode. Wat ons betreft hebben we met name gesproken hoe we dit voortaan bij een volgende samenwerking anders en beter kunnen doen. Wij hebben beide het volste vertrouwen dat dit gaat lukken.

Hans Boer (ChristenUnie/SGP) over het proces: Wij zijn ons bewust van het feit dat de druk op onze schouders hoog is, gezien het feit dat een uitslag is neergelegd vanuit de kiezers richting het CDA. Dat geluid zal kenbaar moeten blijven in de komende raad. Ik ben blij met de reactie van het CDA hoe zij verder gaan. Ze hebben de hand uitgestoken. We moeten wel constateren dat we er nog niet zijn. Er is geïnformeerd en nu moet er worden geformeerd. Dat zal een hele uitdaging worden, maar ik ben ervan overtuigd dat het goede formatieproces en de positieve blik die wij samen hebben voor de toekomst van Nijkerk gaan uitwerken in een coalitieakkoord en wij hebben er vertrouwen in dat ons dat gaat lukken.

Boudewijn van der Woerd (VVD): De VVD heeft steeds gepleit voor een coalitie die vooruit wil met Nijkerk. In de vorige raadsperiode is veel vernieuwing in gang gezet en gerealiseerd. Eén van de belangrijkste elementen is voor de VVD een open en transparante bestuurscultuur die vooruitgang mogelijk maakt en inwoners en maatschappelijke organisaties daadwerkelijk medezeggenschap geeft in het gemeentebestuur. Ons eerste voorkeur was een vier partijen college ChristenUnie/SGP, De Lokale Partij, Pro21 en de VVD. Als die variant niet haalbaar was, dan was onze voorkeur een drie partijen college van ChristenUnie/SGP, Pro21 en VVD. Het zal u niet verbazen dat het advies van de informateur wordt gevolgd en mee wordt gewerkt aan de vervolgstap om te komen tot een coalitie van ChristenUnie/SGP, Pro21 en VVD. Wij hebben er vertrouwen in dat we er gezamenlijk in zullen slagen met enthousiasme, ambitie en inzet een resultaat te bereiken dat inzet op openheid, transparantie, medezeggenschap en vooruitgang.

Nadya Aboyaakoub (Pro21): De informatieronde is als positief en professioneel ervaren. Wij hebben op zaterdag 24 maart aangegeven voorstander te zijn van een coalitie die de ingezette lijn van positief en toekomstgericht beleid met een bestuurscultuur, waarin de samenleving nadrukkelijk een rol heeft, voortzet. Wij zien het advies van de informateur om een formatieproces te starten met de ChristenUnie/SGP, Pro21 en de VVD als een goede mogelijkheid om deze lijn te continueren. Daarom zijn wij positief over dit advies.

Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij): Uiteraard zijn wij teleurgesteld dat wij aan het einde van de rit aan de zijkant staan. Wij hebben geen andere argumenten gehoord dan dat we een zetel verloren hebben en dat we daarom maar niet mee mogen doen. Ik hoop dat we straks nog een keer een gesprek kunnen hebben die meer op de inhoud ingaat, waarom de keuze niet op ons is gevallen. Dat is voor later.