Bron en Foto: Nijkerk Nu – Yvonne Krol
Recent werd bekend dat bijna de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar is. De overheid wil daarom sterk inzetten op preventie. Daarom zit vanaf 1 januari 2019 de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in het basispakket. GLI is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoontes, meer bewegen en zo nodig individuele psychologische behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen. Diëtiste Caroline van Mourik uit Hoevelaken wil dit ook gaan aan bieden.

Hoevelaken kent een mini-gezondheidscentrum aan de Hogebrinkerweg 15a. Hier zijn Verloskundepraktijk Aan de Laak, GGD Gelderland-Midden Consultatiebureau, Oefentherapie Cesar en DïeVitale Voeding & Leefstijl gevestigd. Eigenaresse van DiëVitale is diëtiste Caroline van Mourik (Rotterdam, 1968). Sinds 2000 woont zij met haar man en drie dochters in Hoevelaken. “Onze jongste is hier geboren”, zegt ze. “Het is een leuk, gezellig en kleinschalig dorp met veel voorzieningen, ideaal voor ons gezin.”

In eerste instantie volgde Caroline een recreatie- en toerismeopleiding. Ze werkte bij evenementenbureaus waarvoor ze ’s avonds en in de weekends vaak van huis was. Toen ze een gezin kreeg, was dat moeilijk te combineren. Na een omweg koos ze uiteindelijk voor voeding en diëtiek. Haar belangstelling voor deze richting komt voort uit het feit dat Caroline zelf een lactose-intolerantie heeft. Om de wettelijk beschermde titel van diëtist te mogen voeren is een vierjarige hbo-studie nodig. Alléén een diëtist mag voedingsadviezen geven aan mensen die ziek zijn. Daarnaast is Caroline FODMaP diëtiste (behandeling voor het Prikkelbare Darm Syndroom) en heeft ze net haar studie orthomoleculaire voeding afgerond. Ze staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Caroline: “Jammer genoeg denken veel mensen dat je alleen naar een diëtist gaat als je overgewicht hebt. Maar ik adviseer ook bij darmklachten, voedselallergieën of intoleranties, artrose, jicht, fybromyalgie een dergelijke. Van een verkeerd voedingspatroon kan je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn of eczeem.”

Caroline van Mourik: “Overgewicht is gevaarlijker dan mensen doorgaans denken. Je hebt een grotere kans op een hartinfarct, hersenbloeding, trombose, diabetes type 2 en andere narigheden.

”Ondervoeding komt trouwens ook steeds vaker voor. Je hebt dan een tekort aan mineralen en eiwitten. Daardoor verlies je spierkracht en verzwakt je conditie. Vooral bij mensen die in een ziekenhuis liggen voor een operatie moet je alert zijn op ondervoeding. Patiënten voelen zich vaak niet lekker en eten daarom niet goed. Bovendien worden ze tegenwoordig snel naar huis gestuurd. Dit heeft gevolgen voor het herstel. Dat kan langer duren en er kunnen meer complicaties optreden. Een diëtist kan je begeleiden gedurende de herstelperiode. Van ouderen die thuiszorg krijgen, is maar liefst 15 tot 30 procent ondervoed. Bij mensen in woonzorgcentra ligt dat percentage tussen 10 en 15 procent. Ook zwaarlijvige mensen kunnen ondervoed zijn.”

Caroline werkt samen met huisartsen en andere zorgverleners die cliënten naar haar doorverwijzen. Mensen kunnen ook rechtstreeks contact opnemen. Daar is geen verwijsbrief van een huisarts of specialist voor nodig. “Vanuit de basisverzekering wordt drie uur dieetzorg vergoed, maar het valt wel onder het eigen risico. Mensen die ketenzorg nodig hebben, krijgen de kosten volledig vergoed.”

Caroline van Mourik is bereikbaar op tel. 06-57831092 en info@dievitale.nl.
Meer informatie is te vinden op www.dievitale.nl.