Op donderdagochtend 13 september heeft wethouder Wim Oosterwijk samen met werknemers van Ruiter Werkt uit Barneveld zadelhoesjes uitgedeeld op Station Hoevelaken. Alle goed gestalde fietsen zijn voorzien van een zadelhoesje. Wim Oosterwijk geeft hierbij aan: “Wij willen graag een fietsvriendelijke gemeente zijn.  Daar hoort een goede stalling ook bij. Met deze actie willen wij de eigenaren van de fietsen, die goed gestald staan, laten weten dat we blij zijn met deze manier van parkeren.” Ook bij Station Nijkerk worden zadelhoesjes uitgedeeld.

 

De gemeente heeft de afgelopen tijd aandacht gevraagd voor fietswrakken en weesfietsen en fout gestalde fietsen op beide stations. Ook zijn er verschillende opruimacties geweest. Door het opruimen van verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen blijft er voldoende ruimte voor anderen om hun fiets te parkeren. En het zorgt voor een opgeruimd station. Ook worden gevaarlijke situaties voorkomen.  Zo  blijft de route vrij als er bijvoorbeeld hulpdiensten op het station ingezet moeten worden.

 

Wat is een opruimactie?

Tijdens een opruimactie krijgen fietsen een label van de gemeente Nijkerk. Ook fietsen die er goed uitzien, maar die fout geparkeerd zijn, krijgen een label. Is er onterecht een label aangebracht aan een fiets dan kan de eigenaar het label van de fiets halen. De fiets wordt dan niet door de gemeente verwijderd. Na enkele weken ruimt  de gemeente alle gelabelde fietsen op. Daarnaast verwijderen we ook losse fietssloten aan fietsrekken, lantaarnpalen, bruggen en hekjes.

 

Samenwerking en planning

De gemeente Nijkerk werkt bij dit project samen met De Ruiter Werkt uit Barneveld. De Ruiter Werkt biedt mensen met een  (kleine) afstand tot de arbeidsmarkt werk aan. Zij bieden deze mensen een programma  met persoonlijke aandacht. Zij kijken ook naar een mogelijke doorgroei naar regulier werk.

Foto’s Kees van den Heuvel