Ondanks een sterk optreden heeft de debatclub van het Corlaer College zich niet kunnen plaatsen voor de finaleronde van het NK Debatteren voor Scholieren. In een zwaar bezette voorronde eindigden de Nijkerkse scholieren op de negentiende plaats. Dit is uiteindelijk goed voor plek 31 van de 104 deelnemende scholen.

 

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 georganiseerd. Meer dan honderd scholen doen mee aan drie voorrondes; de beste tien teams per voorronde en twee wildcardteams plaatsen zich voor de finale.

 

Het Corlaer College eindigde vorig jaar op de 28ste plaats in zijn voorronde en behaalde daarmee de prijs voor beste nieuwkomer. Afgelopen vrijdag (28 november) ging een vernieuwde groep leerlingen van de debatclub voor een beter resultaat. Daarvoor reisden zes leerlingen – met twee docenten als begeleiding – af naar het Mendelcollege in Haarlem: de debaters Sam Liemburg, Puck Braat, Sterre Blok, Sam Ringeling, Nienke de Vries en leerling-jurylid Britt Sluijter.

 

Na weken voorbereiding debatteerden de leerlingen over twee stellingen die vooraf bekend waren. Het eerste debat – over de stelling: alcohol moet twee keer duurder worden – ging verloren tegen het Callandlyceum, ook al werd een goede score behaald. In het tweede debat (stelling: iedereen wordt tot zijn 25e verplicht te stemmen bij alle verkiezingen) scoorden de leerlingen van het Corlaer College vooral hoog op het onderdeel ‘presentatie’ en de winst tegen CSG De Goudse Waarden was binnen.

 

De stelling voor het slotdebat werd een improvisatiestelling; de leerlingen kregen ter plekke de stelling (Het zou goed zijn als Nederlandse modellen hooguit 5 kilogram afwijken van het gemiddelde gewicht van hun geslacht) te horen en hadden een half uur de tijd zich voor te bereiden zonder hulpmiddelen. Het was een spetterend debat tegen het Haags Monteressori Lyceum en van een hoog niveau; de jury was andermaal vooral onder de indruk van de presentatie van de Nijkerkse scholieren. Het debat ging met slechts één punt verschil verloren, maar de leerlingen kijken terug op een goed debat.

 

Het Corlaer College is uiteindelijk met een puntentotaal van 1760 punten op de negentiende plaats geëindigd in Haarlem. De finale bleef hierdoor buiten bereik, maar er is een stijgende lijn ingezet ten opzichte van het debuut vorig jaar. Bovendien bij het bekendmaken van de uitslag werd duidelijk dat de derde voorronde de sterkste voorronde was. Daarnaast zou het Corlaer College met dit puntentotaal zevende zijn geworden in de andere voorrondes.

 

In totaal is het Corlaer College op plek 31 van de 104 scholen geëindigd. Daarnaast zitten er twee leerlingen bij de beste zestig sprekers (van de ruim 450 leerlingen die meededen): Sam Liemburg (14e) en Puck Braat (57e). Beide leerlingen deden voor de tweede keer mee aan het NK. De andere Corlaer College-leerlingen debatteerden vrijdag voor het eerst op het hoogste niveau en kunnen ook terugkijken op een goede en leerzame dag.

,,Deze prestaties zijn uiteraard gevierd’’, vertelt A6-leerling Sam Liemburg, die na elke debat lovende woorden van de jury kreeg. ,,We kijken als team nu vooruit naar het toernooi Op weg naar het Lagerhuis in februari en natuurlijk ook naar het NK Debatteren van volgend jaar. Met onze reusachtige stijging in de ranglijst zijn onze kansen groot.”

Tekst en foto Gepko Hahn