Bron: Nijkerk Nu – Yvonne Krol
Op woensdag 16 mei presenteerde Teuno Blankesteijn van 2B Youth Connection de plannen voor het veld tussen sporthal Strijland en de Maranathaschool in de wijk Strijland. Deze stichting biedt op verschillende manieren hulp aan jongeren in Nijkerk.

Blankesteijn: “Na het vorige buurtoverleg over het veld aan de Grieglaan is er veel input bij ons binnengekomen. Ook is er verschillende keren overlegd met bewoners, voetballers die het veld gebruiken, gemeente, wijkagent en Jeugd en Jongerenwerk Nijkerk. Uit de gesprekken is naar voren gekomen dat de geplande opknapbeurt van het veld door de buurtbewoners wordt gewaardeerd. Door de groenstrook tussen sporthal en veld te versmallen en een klein stukje van het huidige veld af te snoepen, krijg je ruimte voor een extra voetbalveldje voor de kleintjes en ruimte waar bijvoorbeeld een volleybalnet kan worden opgehangen. Dit kan nog nader worden ingevuld met de buurt en de gebruikers hiervan. Rond het veld worden enkele toestellen geplaatst. Er zal geen overdekte jongerenontmoetingsplek in de vorm van een container komen.”

Projectcoördinator en controller infra bij de gemeente Nijkerk Simon Meere licht de plannen van de gemeente toe. “De gemeente wil verbeteringen doorvoeren om ongewenst parkeren en overlast achter de sporthal tegen te gaan. Je moet dan denken aan borden met de parkeerregels, keien tegen parkeren op gras en het plaatsen van een hek rondom de brandtrap achter de sporthal zodat niemand meer via deze trap op het dak kan komen. Door sensorverlichting te plaatsen, worden donkere hoekjes verlicht. De lampen springen aan bij iedere beweging. Daarnaast kunnen de hoge struiken worden vervangen door bijvoorbeeld lage beukenhagen zodat er vrij zicht is op wat daar gebeurt.” Een van de aanwezige bewoners stelt voor om het parkeerterrein ‘s avonds in zijn geheel af te sluiten met een hek. Zodra de sportactiviteiten zijn afgelopen, zouden de beheerders van het sportcafé en de sporthal het terrein dan kunnen afsluiten. Meere: “Het parkeerterrein is openbare ruimte. Ik weet niet of het juridisch mogelijk is om dit terrein af te sluiten. Dat moet worden onderzocht.”

Na deze uitleg kregen de aanwezigen gelegenheid te reageren op de plannen. Maar vele bewoners wilden eerst de grote problemen rondom hangjongeren aan de kaak stellen. “Eerst dat probleem oplossen voordat we over de herinrichting van het veld praten”, laat een bewoner weten. “Het zijn niet de jongeren die daar voetballen die overlast veroorzaken. Ik vind het juist leuk om naar al die activiteiten te kijken”, zegt een bewoonster. “Het zijn jongeren uit Corlaer, Bunschoten en andere plaatsen die achter de sporthal parkeren en tot diep in de nacht hele harde muziek draaien. Niemand durft daar zijn auto neer te zetten vanwege de onveiligheid. Het is schrikbarend wat daar gebeurt. Bijna iedere avond is het raak. Er worden drugs gedeald en ze bevuilen de omgeving. En dat gaat al jaren zo. Ik moet met oordoppen in slapen. De gemeente snapt de problemen niet en doet helemaal niets. Ik ben pissed.” Een andere bewoner zegt al zestien keer aangifte te hebben gedaan. ”De handhaver moet uit Barneveld komen en is daarom niet bereid voor ieder wissewasje op te draven”. Een van de aanwezigen stelt voor om een burgerwacht en buurt-app in het leven te roepen. “In Barneveld werkt het goed” zegt ze. “Daar hebben bewoners een kort lijntje met de wijkagent en hoeven ze niet het algemene nummer 0900 – 8844 te bellen. Want dan krijg je ene Harrie aan de lijn die de situatie hier ter plekke niet kent.” Wijkagent Helma van Lambalgen antwoordt dat een rechtstreekse lijn moeilijk te realiseren is. “Ik draai diensten en ben dus niet 24/7 bereikbaar.” Er kan alleen gehandhaafd worden als er een strafbaar feit wordt geconstateerd. Samenscholen op zich is niet strafbaar.

Wethouder Nadya Aboyaakoub reageert: “De gemeente neemt de problemen wel degelijk serieus, anders waren we hier nu niet met zovelen.” Naast de wethouder en de wijkagent zijn ook jeugd- en jongerenwerker Xander van Ruler, coördinator Meldpunt Jongeren Op Straat Ineke van Rooijen en Simon Meere aanwezig. “Ja, er zijn rotte plekken in de buurt zoals de Rozenlaan in Paasbos en de Grieglaan in Strijland, maar het zou jammer zijn als deze wijken het imago van getto’s krijgen” gaat Aboyaakoub verder. “We moeten de jongeren uit de anonimiteit halen en hun ouders erbij betrekken. Iedereen heeft een identificatieplicht. Kunnen ze zich niet identificeren, dan kunnen ze direct worden beboet. Niet alleen de gemeente moet dit aanpakken, maar ook de bewoners. We moeten het samen doen.”

Ahmed Maguilej, coördinator bij Eigen Plan roept de aanwezigen op om niet alleen óver hangjongeren te praten, maar vooral mét hangjongeren. Het zal niet in een paar dagen zijn opgelost; het is een proces. Een bewoonster zegt dat ze de jeugd regelmatig aanspreekt, maar dat het niets uithaalt. De hangjongeren hebben haar gezegd dat, zolang er geen alternatieve plek voor hen is, ze blijven komen. Ze zeiden ook dat deze bewoonster de enige is die klaagt. “De rest van de straat is een beetje bang voor jullie”, antwoordde ze toen.

De ideeën van Aboyaakoub en Maguilej vinden een gewillig oor. Binnen een mum van tijd is een groep geformeerd die het gesprek met de hangjongeren aan wil gaan. De gemeente zal hierin het voortouw nemen. Een bewoner stelt dat ervoor moet worden gewaakt dat het probleem zich verplaatst naar elders in Nijkerk. Daar is niemand bij gebaat.
Dat de gemeente nu gewoon toegeeft dat er problemen zijn, wordt door de aanwezigen zeer op prijs gesteld. Ze voelen zich eindelijk gehoord. Bij iedereen is er de wil om het probleem op te lossen.