Bron: Nijkerk Nu – Theo Zuurman
Nadat de kruitdampen van de gemeenteraadsverkiezingen waren opgetrokken is verleden week dinsdag ook de witte rook uit het gemeentehuis van Nijkerk opgestegen. Die dag werd namelijk de nieuwe coalitie van CU/SGP, Pro21 en VVD voor 2018-2022 in de bibliotheek gepresenteerd aan pers en andere belangstellenden.

Tijdens de coalitieonderhandelingen brak er nog bijna een godsdienstoorlog uit. Ten grondslag hieraan lag het verschil van inzicht tussen het CDA en de CU/SGP over de bestuursstijl: hard, versus open/transparant. CDA-fractievoorzitter Joop van Ruler gooide olie op het vuur: ”Wij zijn het gesprek met een open houding ingegaan, bereid tot overleg om zo bij elkaar te komen. Helaas hebben wij die houding bij de CU/SGP in het geheel niet aangetroffen. Tot een echt gesprek is het niet gekomen… Bij ons stond de deur wijd open, maar deze is door de CU/SGP keihard dichtgegooid.” Na de presentatie van het 24 pagina’s tellende akkoord ‘Verbinden met ambitie’ (www.nijkerk.eu) heeft Van Ruler de strijdbijl begraven en wil positief vooruitkijken: ”We laten nu achter ons wat er is gebeurd en ik ga graag de samenwerking aan met het nieuwe college. We gaan op een positieve manier verder.”

Terug naar de presentatie van het coalitieakkoord. Formateur Eppie Klein gaf een korte toelichting waarin hij vertelde dat de onderhandelingen in vertrouwen en rust zijn gehouden. Daarna lichtten de drie fractievoorzitters het akkoord toe, vooral het woord ‘verbinden’ viel veelvuldig, het leek wel of ik op de Eerste Hulp was beland. Hoofdverpleegkundige Marina Lanting legde het verband aan op ‘Inclusief’ en ‘Duurzaam’. ”We zijn sociaal en gastvrij, iedereen kan meedoen en met name de ouderen. De jongeren hebben een duurzame toekomst in een mooi Nijkerk”, zei ze. Trauma-arts Irene Moes, tevens nieuwe fractievoorzitter van Pro21, vertelde dat zij vooral trots is en dat ze vond dat er passend onderwijs en sport voor iedereen moet zijn. Chirurg Boudewijn van der Woerd vond de verbinding met de samenleving belangrijk en gaf aan dat hij spijt had over de behandeling van de open wond ‘Zondagsopening’ 2,5 jaar geleden. ”De financiële positie van de gemeente is zo gezond dat er weer ruimte is om te investeren”, besloot Boudewijn. Daarna presenteerden de vier kandidaat-wethouders zich. Mariëlle Broekman (VVD) beet het spits af. Opvallend vond ik dat alle vier begonnen met zichzelf voor te stellen en niet hun politieke standpunten te verdedigen. Mariëlle zei dat ze midden in de samenleving staat. Als symbool had ze voor een foto van een vlam gekozen. ” Die geeft warmte en energie”. Wim Oosterwijk (CU/SGP) liet weten een gezin met drie kinderen te hebben en ruim 25 jaar in Hoevelaken te wonen. Nadya Aboyaakoub (Pro21) behoeft in deze column geen toelichting. Ze is geen ‘Excuustruus’ maar ónze ‘Knuffelkoningin’. Tot slot Harke Dijksterhuis (CU/SGP). Hij toonde een bakje gemengd graan. Met een knipoog naar zijn roots als boerenzoon uit Noord-Groningen en de veelkleurigheid in de Nijkerkse samenleving. Ik zou zeggen: ”Burgers, bedrijven en organisaties ga met het nieuwe college in gesprek. Zoek samen naar oplossingen en verbinding”. Tuut, tuut, tuut… 😉

(Foto: Fabian Boot)