Bron: Nijkerk Nu. Column: Theo Zuurman. Foto: Fabian Boot
De verjaardagen zijn voorbij, vandaag nog die van Sinterklaas, maar sinds de kleinkinderen op de middelbare school zitten en Jeroen op een eigen stoomboot vaart doen we er niet meer aan.

Voor deze 70ste column hoef ik niet lang na te denken, iedere zichzelf respecterende columnist(e) schreef over #SORRYJOHAN. Van Youp van ’t Hek: ‘Beroepseikel Johan Derksen zit tussen de piepende kastdeuren van mekkerende nichten en de minister van Emancipatie wil met hem praten’, tot zelfs alle drie de columnisten van het AD op vrijdag. Het leek wel een gecoördineerde militaire actie, want Cyril Rosman van het AD schreef er ook nog een hele pagina vol over en de kop op de voorpagina luidde: ‘Derksen onder vuur’. En dit alles om een actie op Twitter, naar aanleiding van een uitspraak van Johan bij ‘Veronica Inside’. Derksen had gezegd ”dat als je een beetje karakter hebt, je gewoon uit de kast komt”.

Ook De Telegraaf besteedde zaterdag twee pagina’s aan deze kwestie. Thijs Smeenk, oud-Hoevelaker maar nog steeds bij SC Hoevelaken betrokken als leider van de B1, tevens bestuurslid van de John Blankenstein Foundation, werd donderdag door het NOS Journaal van 20.00 uur geïnterviewd. Zoals wellicht bekend heeft deze stichting als belangrijkste doelstelling de volledige acceptatie van LHBT’ers in de (voetbal)sport. Thijs geeft gastlessen en workshops door het hele land en is sportjournalist bij het ANP. ”Ik ben voor humor, mijn beste vrienden maken grappen over dit onderwerp, maar het gaat om het inlevingsvermogen. Als je jezelf echt heb leren accepteren dan kun je er wel tegen. Het gaat om de stap ervoor, als je uit de kast wil komen, dit werpt je terug in het proces om uit die kast te komen”, zei Thijs Smeenk voor de microfoon van de NOS.

Johan Derksen had beloofd vrijdagavond in ‘Veronica Inside’ terug te komen op de commotie. Maar zoals ik wel van hem verwachtte ging ‘de snor’ niet door het stof. ”Ik ben niet homofoob, als hetero heb ik natuurlijk makkelijk praten, maar ik begrijp niet waar men zich druk om maakt”, mopperde hij. D66 minister Van Engelshoven van Emancipatie kreeg ook nog een veeg uit de pan. Nee, Johan maakte verleden week geen vrienden. Het had hem gesierd als hij gewoon gezegd had: ”Sorry mensen, ik heb geen homo’s willen kwetsen. Het proces van het uit de kast komen kan veelal lastig en pijnlijk zijn en dat heb ik in mijn uitspraak zwaar onderschat. Nogmaals sorry voor iedereen die zich gekwetst voelt. Excuus en een kusje”. Volgens mij had hij daarmee zich van zijn goede kant laten zien.

Ik had er in ieder geval vrede mee gehad, maar nu zit ik met een enorm dilemma. Voor mijn verjaardag had ik van mijn Margreetje twee boxershorts van ‘Veronica Inside‘ gehad, met cartoons van Johan, Gijp en Genee als kerstman. Nu zit ik in tweestrijd, moet ik die nu openbaar verbranden of kan ik ze gewoon dragen?
Zal het Thijs eens op de voetbalclub vragen…