Bron: Nijkerk Nu. Column: Theo Zuurman. Foto: Fabian Boot
Ruim een half jaar na het coalitieakkoord zijn de nieuwe contouren van de bestuursstijl steeds duidelijker zichtbaar. Het college beloofde in juni: ‘Een open, modern en toegankelijk bestuur dat ruimte geeft aan initiatieven uit de samenleving en samen optrekt. Dát is de ambitie. Verbinding, creativiteit en samenwerking met en tussen inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen’. Daarbij zijn de wethouders Wim Oosterwijk (CU-SGP), Nadya Aboyaakoub (PRO21), Mariëlle Broekman (VVD), Harke Dijksterhuis (CU-SGP) en hun raadsleden als achterban duidelijk aanwezig in alle drie de kernen. Veelvuldig staan ze op de sociale en digitale media en in de kranten. Ze zijn duidelijk aan een charmeoffensief begonnen en dat mag wat mij betreft best tot woensdag 16 maart 2022 duren, wanneer ze door de kiezers of worden beloond, of afgestraft.

Ik licht er twee voorbeelden van die open bestuursstijl uit. Ten eerste de discussieavond ‘Verbinden met ambitie’ en ten tweede de droomsessies ‘Huis van de Stad’, beide bijeenkomsten werden in het bedrijfsrestaurant gehouden. De discussieavond bestond uit een informatief gedeelte en rondetafelgesprekken over het uitvoeringsprogramma ‘Verbinden met ambitie’. Deze discussieavond heb ik eerlijk gezegd niet bijgewoond, maar uit het verslag van NijkerkNieuws.nl blijkt dat de belangstelling groot was van met name vertegenwoordigers van organisaties en mensen die meewerken aan Samen aan Zet. Tevens waren er veel raadsleden en het complete college aanwezig, wat me logisch lijkt. ‘Gewone burgers’ werden nauwelijks gesignaleerd. Er werd gesproken over 24 ambities verdeeld over zes thema’s: inclusief, energiek, duurzaam, ondernemend en veilig. Voor de kerst wordt een voorstel van het college over het uitvoeringsprogramma verwacht. In januari neemt de gemeenteraad er een beslissing over.  

Waar ik wèl bij was, waren de droomsessies ‘Huis van de Stad’ op dinsdagavond 20 november. De belangstelling viel me tegen en zeker van de ‘gewone burgers’, volgens mij was ik zo’n beetje de enige. Als je de betrokken ambtenaren en toehorende raadsleden niet meerekent kwam ik op maximaal 30 belangstellenden uit. Als Hoevelaker zou ik één ding heel graag willen: noem het ‘Huis van de Gemeente’. Hoevelaken en Nijkerkerveen zijn namelijk dorpen en geen steden! In Hoevelaken is het ook de bedoeling dat De Stuw ‘Huis van het Dorp’ gaat heten. Wethouder Wim Oosterwijk hield een korte inleiding en Henk Brentjes, projectleider, legde de doelstelling uit. ”Welke functies moet het gaan bieden, waar heeft u behoefte aan? Dit wordt opgenomen in het integrale ambitiedocument dat voorgelegd wordt aan het college en de gemeenteraad. Besluitvorming volgt in het eerste kwartaal van 2019”.

De aanwezigen werden ‘gevierendeeld’ en iedereen kon zijn/haar droom op een post-it sticker schrijven. Wat denkt u van een theater met circuspiste, expositieruimte voor lokale kunstenaars, een bioscoop en een piano in de hal (Aristakes!). Of een goede koffiebar, maaltijden voor ouderen en een kinderspeelhoek. Opvallend vond ik de ontmoetingstuin op het dak en de loopbrug over de Arkervaart. Goed voor de gewenste reuring rond de havenkom lijkt me, daar zijn geen CDA-toeters voor nodig…