Bron en Foto: Nijkerk Nu – Yvonne Krol
Buurtvereniging Holkerveen viert zaterdag 23 juni haar 30-jarig bestaan. Voorzitter Ton Tondeur verwacht 180 bezoekers. Het wordt een dag vol entertainment en gezelligheid.

Ton Tondeur over het ontstaan van de buurtvereniging: “Vanaf de jaren zeventig veranderde de demografie van Holkerveen. De gemiddelde leeftijd van de bewoners steeg met als logisch gevolg dat er minder kinderen werden geboren. Hierdoor kreeg de enige school in ons buurtschap steeds minder leerlingen. Er was geen uitzicht op een toename van leerlingen omdat jonge gezinnen zich hier niet konden vestigen vanwege een tekort aan woningen. In 1988 besloten de bewoners een vereniging op te richten met als belangrijkste doel: het in stand houden van de school. Die doelstelling werd nooit gehaald, maar Buurtvereniging Holkerveen was een feit.”

De verjonging in Holkerveen is wel een puntje, vindt Tondeur. ”De enige manier om dat te bereiken is om jonge gezinnen de mogelijkheid te bieden hier te wonen. Daarvoor is nieuwbouw nodig. Maar is dat wenselijk? Daarnaast is hier voor de jeugd weinig te doen. Voor school en vertier moeten ze naar Nijkerk of Nijkerkerveen. Bij de vereniging zijn 120 huishoudens aangesloten. We hopen dat ook nieuwe buurtbewoners lid willen worden. De saamhorigheid in onze vereniging is groot. Ik ben in ieder geval heel blij dat straks 40 kinderen het jubileum met ons meevieren. Voor hen hebben we een speciaal programma met een DJ en een rodeokameel.”

De buurtvereniging zet zich in voor jong en oud. Zo is er maandelijks een seniorenmiddag die door 30 à 40 bewoners wordt bezocht. Er wordt gekaart, gedart, gebiljart en bovenal gezellig gekletst. De senioren organiseren deze middag zelf in het onderkomen van de vereniging. Tondeur: “In ons 30-jarig bestaan moesten we vier keer verhuizen. We hebben nu een mooi onderkomen in Overbos Recreatiepark aan de Scheidingsweg 9 in Hoevelaken. Deze locatie grenst aan Holkerveen. Het onderkomen wordt niet alleen aan ons verhuurd, maar ook aan andere partijen. Dat gaat allemaal in goed overleg met de eigenaren van het park Nico en Anita Schreuder. Wist je trouwens dat het natuurbad in het park een kwalificatie heeft gekregen voor uitstekend zwemwater? Het is hier goed toeven.”

Daarnaast is de vereniging betrokken bij Platform Nijkerkerveen. Tondeur: ”Zij hebben ervoor gezorgd dat de Domstraat ter hoogte van de Vreugdenhilstraat is verbreed. Dat was een krap en gevaarlijk punt, waar zwaar verkeer en fietsers tegelijk langs moesten. Raadslid en buurtbewoner Ries van Elteren van De Lokale Partij heeft hier eveneens flink voor gelobbyd.” Info: www.buurtverenigingholkerveen.nl.