Sportievelingen kunnen zaterdag 9 juni verschil maken voor zo’n 200 kinderen in Uganda door 5 kilometer hard te lopen. De opbrengst van deze zogeheten buddyrun is voor de Queen of Peace middelbare school in Mpigi. Een team van jongeren en volwassenen uit Hoevelaken reist deze zomer af naar Uganda om de afbouw van de school mogelijk te maken. “Met de run kunnen we iets betekenen voor mensen die niet zoveel kansen hebben als wijzelf”, vertelt Jeanne van Rijssen, één van de deelnemers van de werkvakantie.

HOEVELAKEN – Het initiatief voor de run komt van Esther Duine. “Ik zie veel mensen om mij heen die graag willen bewegen en sporten. Om allerlei redenen komt daar soms weinig van terecht. ” Ze vatte het idee op om een trimloop te organiseren in Hoevelaken waarbij deelnemers met elkaar voor een ander lopen. “Dat werkt twee kanten op. Je bent in beweging voor een goed doel en voor jezelf.” Ze is er klaar voor, evenals de rest van het team die de hardloopwedstrijd met haar mee organiseren.

Annemarie van der Meulen en Celine van den Heuvel reisden een jaar geleden al vanuit de Protestantse Gemeente ‘de Eshof’ naar Uganda af om het project te verkennen. Ze waren onder de indruk. “Philomena en John hebben acht jaar geleden Queen of Peace opgericht. Het is de enige highschool in de wijde omgeving. Sommige kinderen lopen elke dag 10 kilometer om naar school te kunnen gaan”, vertelt van den Heuvel die deze zomer opnieuw meegaat, maar dan als begeleider van de jongerenreis.
Mieke van Vliet draagt het land onder haar hart. Ze woonde en werkte in Uganda samen met haar man. “Onze jaren daar hebben onuitwisbare indrukken achtergelaten en ervoor gezorgd dat we het land en de mensen nooit vergeten zijn.” Over haar belevenissen heeft zij zelfs een boek geschreven. Ze kijkt er naar uit om haar liefde voor dit land te delen met de jongeren die deze zomer naar Uganda afreizen.

De organisatoren hopen met de run meer mensen warm te laten lopen voor het project. “Het initiatief kan op enthousiasme rekenen van sponsoren en vrijwilligers die de trimloop mogelijk maken. Wij hopen dat veel mensen zich inschrijven en daarmee laten zien dat ze dit initiatief waarderen. Wie weet wordt de run dan wel een jaarlijks evenement voor telkens een ander goed doel”, besluit een enthousiaste Esther Duine.

Buddyrun zaterdag 9 juni, 09.30 tot 11.30 uur, start vanaf De Haen in Hoevelaken. Inschrijven voor de run (kosten 5 euro) via buddyrun2018@gmail.com.

Tekst: Nijkerk Nu

 

FOTO:

De organisatoren van de Buddyrun (vlnr): Celine van den Heuvel, Annemarie van der Meulen, Jeanne van Rijssen, Esther Duine en Mieke van Vliet. (Foto: Gerwin Duine)