Over de hele wereld zullen op vrijdag 21 september klokken worden geluid of carillons worden bespeeld om aandacht te vragen voor de vrede. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek start zijn wekelijkse bespeling van het carillon daarom met enkele liederen over vrede.

Om 15.00 uur klinkt het beroemde ‘Ode an die Freude’ uit symfonie nr. 9 van Ludwig van Beethoven. Daarna speelt hij onder andere ‘Give Peace a Chance’ en ‘Imagine’ van John Lennon, ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en ‘Morgen zal het vrede zijn’ het lied van Marco Borsato voor War Child.

In heel Europa luiden de klokken op 21 september 2018. Het initiatief ‘Ringing the bells across Europe for the International Day of Peace’’ kadert in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Al duizend jaar markeert het luiden van de klokken het leven en de tijd in Europa, of het nu gaat over het werk, de rust of het gebed. Het gaf aan het religieuze en seculiere leven een hoorbare structuur. Ook vandaag kunnen miljoenen klokken gehoord worden in heel Europa:  van torens van kerken en stadhuizen, belforten en begraaf- en herdenkingsplaatsen. Op een onovertroffen manier vertolken ze visueel en auditief onze Europese kernwaarden. 

Het overgrote deel van de Europeanen houden van de natuurlijke en neutrale klank van de klokken, zonder woorden, voorgebracht uit een eeuwenoude traditie en vakmanschap. Die klank  bestaat al vijfduizend jaar en gaat terug van voor het ontstaan van Christendom. Het geluid is ook intercultureel: of het nu gaat om klokken van kathedralen, van boeddhistische tempels, shinto altaar, … de weerklank is plechtig, zorgt voor het ritme van de tijd en symboliseert een transcendentie en overstijgt iedere taalbarrière.

Het is cultuur de breedste zin van het woord en in haar verschillende facetten: het organiseert het dagelijkse leven (bv. de klok) of de politiek (bv. de klokken van de Notre Dame in Parijs), het herdenkt de vrede (bv. vredesklokken van Hiroshima en Berlijn), het zijn tradities (bv. Allerzielen), het is immaterieel erfgoed (bv. beiaardsspel);  een collectieve herinnering aan een gebeurtenis (bv. klokken luiden n.a.v. de vijftigste verjaardag van de constructie van de muur die Duitsland verdeelde), een religieuze uitnodiging om naar de kerkdiensten te komen en de aankondiging van bepaalde belangrijke liturgische momenten.

Het initiatief ‘Ringing bells across Europe for the International Day of Peace’ werd genomen door de Duitse coördinator van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 en krijgt navolging in heel Europa. Het luiden van de klokken is symbolisch voor wat we met het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed willen doorgeven en onderstrepen: het belang van solidariteit en van ons rijke erfgoed in Europa. In 2018 herdenken we ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en het belang van vrede voor iedereen.