Als eerste medisch laboratorium in Nederland is het laboratorium van de Ziekenhuisapotheek van Meander zo ISO‐proof, dat pas over twee jaar een volgende controle nodig is. Dat is de uitkomst van het recente inspectiebezoek door de RvA, dat verantwoordelijk is voor toetsing van de ISO 15189 norm. De ISO‐norm is een keurmerk voor medische laboratoria, de opvolger van CCKL.  

Bij het controlebezoek door de RvA zijn alle procedures en protocollen weer grondig doorgelicht. Gekeken is of alle apparatuur is gekeurd, of ermee wordt gewerkt volgens de regels, of de medewerkers zijn gekwalificeerd en of er een borgingssysteem is. Tevens is getoetst hoe het management is georganiseerd en hoe klanttevredenheid vorm krijgt.

Op het laboratorium van de Ziekenhuisapotheek worden geneesmiddelenspiegels bepaald. Deze geven aan of toegediende medicatie effectief is. Medicijnen zoals antidepressiva of bepaalde antibiotica zijn lichaamsvreemde stoffen en deze zijn dan ook terug te vinden in het bloed of de urine van patiënten. Niet altijd worden deze stoffen goed opgenomen of ze worden versneld of vertraagd afgebroken. Dan werkt de medicatie dus onvoldoende of wordt juist toxisch (giftig). Voor artsen is deze informatie van groot belang. Zij kunnen dan de dosering aanpassen of andere medicatie voorschrijven.

Voor zo′n honderd verschillende geneesmiddelen kan een spiegel worden bepaald. Op jaarbasis verrichten de medewerkers van het lab circa 10.000 analyses. Daarmee is het apotheeklab van Meander een van de grotere in Nederland. De afdeling werkt vooral voor eigen specialisten, zoals internisten, intensivisten, MDL‐artsen, neurologen en psychiaters. Daarnaast vragen ook huisartsen en andere ziekenhuizen onderzoek aan voor hun patiënten.